Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledarens attack på TV4-reportern: En rövskalle

Här kallar Jimmie Åkesson TV4-reportern Ulf Kristofferson för "rövskalle". SD-ledarens ursinniga attack fastnade på band i en ny dokumentär om partiet. 

- Det var ett dumt ord, säger Ulf Kristofferson till Expressen.

SVT har låtit ett tv-team följa Sverigedemokraternas partitopp från i våras fram till valnatten. I dokumentären skildras en scen från valrörelsens slutskede när TV4-nyheternas Ulf Kristofferson intervjuar Jimmie Åkesson om partiets valmanifest.

"Nån måste ju avbryta"

 Utanför SD:s valstuga vid Sergels torg pressar Kristofferson SD-ledaren på svar om reformutrymme och andra ekonomiska uppgifter.

 I SVT-dokumentären får man se Åkessons reaktion efter intervjun.

 - Nån måste ju avbryta en sån rövskalle när han står och liksom är direkt oförskämd och... Han var i och för sig den enda som var genuint oförskämd och den enda intervjun som gick fullständigt käpprätt åt helvete, sa Åkesson och fortsatte:

 - En så otrevlig journalist har jag aldrig träffat i hela mitt liv. Jag kommer aldrig mer prata med honom.

 Ulf Kristofferson skrattar först när han får höra SD-ledarens reaktion.

 - Jimmie Åkesson hade inte koll på de siffrorna så han hade svårt att svara på hur mycket som var reformambitioner, hur mycket som var skarpa förslag och vilket reformutrymme som fanns.

 - Sverigedemokraterna ska behandlas som andra när man intervjuar dem. Man ska ställa berättigade frågor och pressa dem hårt på det som de rimligen bör kunna svara på.

 Om att bli kallad "rövskalle" säger Kristofferson:

 - Jag vet inte om man ska ta det på allvar. Jag antar att han var förbannad och sa nåt som han inte skulle stå för annars, säger Kristofferson och tillägger att han har intervjuat Åkesson efter den händelsen.

"Blir arg ibland"

 Jimmie Åkesson hade i går inte möjlighet att svara på frågor om utbrottet mot Kristoffersson. I ett mejl från sin pressekreterare Linus Bylund låter Åkesson meddela:

 "När journalister är oförskämda så blir man ibland så klart arg, och då kan man säga saker som kanske inte är så genomtänkta."


FOTNOT: Dokumentären "Sverigedemokraterna - vägen till riksdagen" sänds i kväll klockan 21.00 på SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.