Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledamöternas bråk: ”Efterblivna” och ”vidriga”

Sverigedemokraternas viktiga Skånedistrikt, där Mikael Eskilandersson ingår, har varit ett problemområde i flera mandatperioder.
Foto: SVEN LINDWALL
Carina Herrstedt har bland annat anglagat Mikael Eskilandersson för att hota folk.
Foto: SVEN LINDWALL
Tony Wiklander, SD-politiker i Åstorp.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Per Klarberg har tidigare backat sin kollega Carina Herrstedt.
Foto: Riksdagen

Sverigedemokraternas viktiga Skånedistrikt har varit ett problemområde i flera mandatperioder.

Expressen kan nu avslöja hur SD-riksdagsledamöter krävt varandras avgång, avfärdat varandra som "efterblivna" och "vidriga" - och inte ens vill bo på samma hotell som den interna fienden.

– Jag har väl tyckt att hans sätt att agera och styra har varit olämpligt, att han haft översittarfasoner, förminskar andra, säger riksdagsledamoten Carina Herrstedt om riksdagskollegan Mikael Eskilandersson. 

I helgen samlas Sverigedemokraterna för sina landsdagar i Norrköping. Helgen ska lägga grunden för partiets politik och flera viktiga program för exempelvis migrations- och kriminalpolitiken ska spikas.

Men en av de största utmaningarna för partiet är att få ordning på partiorganisationen. Expressen kunde i onsdags berätta att stora delar av partiet dras med problem som tomma stolar, avhoppare, politiska vildar, interna bråk - och till och med polisanmälningar.

Ett långvarigt problemdistrikt är SD Skåne, som tidigare ingick i partiets Syddistrikt. Skåne har, i kraft av starkt väljarstöd och att många tongivande partiföreträdare kommer från länet, varit ett viktigt sverigedemokratiskt skyltfönster.

Expressen kan nu visa att sprickan i distriktet gått djupare än tidigare känt - och att de stridande efter valet 2014 flyttat in i riksdagsgruppen.


LÄS ÄVEN: 13 SD-bråk som plågar Åkesson

"Översittarfasoner"

Bråket blossade upp rejält förra mandatperioden när Carina Herrstedt, riksdagsledamot sedan 2010, och Mikael Eskilandersson, riksdagsledamot sedan 2014, började bekriga varandra. I interna skrivelser gick Herrstedt till angrepp mot Eskilandersson, som då var ordförande för distriktet, med beskyllningar om "översittarfasoner" och att han ägnade sig åt att "hota folk, direkt och indirekt". Eskilandersson svar till Herrstedt: "Översittare kan du vara själv”.

Carina Herrstedt anklagade Mikael Eskilandersson för att hota folk.
Foto: SVEN LINDWALL

Bråket nådde offentligheten 2012 när en "revisionsberättelse" läckte ut. I den anklagades en gammal trotjänare i distriktet, som var lojal med Herrstedt, för att ha blivit våldsam mot Eskilandersson.

Bakom ”revisionsberättelsen” stod bland andra Tony Wiklander, riksdagsledamot sedan 2010. Carina Herrstedt misstänkte dock att Eskilandersson var inblandad:

"Är det du eller Tony Wiklander som ljuger ang den sk revisionsberättelsen?", skrev hon i ett mejl till Eskilandersson.

Carina Herrstedts mejl där hon frågar sig vem som ljuger.

Herrstedt hörde också av sig till partiledningen där hon skrev att det var "lättare att jobba med riktigt efterblivna personer" än Wiklander och Eskilandersson.


”Vissa gör vad som för att folk ska träta och skapa splittringar”, skrev Carina Herrstedt till partiledningen.

"Fan vad vidriga Wiklander och Eskilandersson är"

En annan tung SD-politiker i länet, Per Klarberg, som sedan 2014 är riksdagsledamot, ställde sig på Herrstedts sida. Han skrev i ett mejl till sina förtrogna:

"Fan vad vidriga Wiklander och Eskilandersson är."

Per Klarbergs mejl.

I samma veva ville Klarberg sparka ut Wiklander från riksdagen. I en skrivelse till Wiklander - som också skickades till partiledaren Jimmie Åkesson och dåvarande partisekreteraren Björn Söder - skrev han:

"Nu har du lyckats med samma förödelse som du gjort i din tidigare politiska karriär".

Klarberg fortsatte med att Wiklander är "en som vill fördärva, sabotera samt rasera hela det fina distrikt som vi byggde upp långt innan Din tid". Han tillade: "Är det någon som ska lämna SD så är det Du Tony Wiklander! Tony, du är ingen Sverigedemokrat!"

Och han avslutade:

"Min uppmaning till Dig Tony Wiklander är att Du avsäger din plats i riksdagen, till förmån för en person som inte smutsar ner SD".

Per Klarberg säger nu till Expressen att bråket är utagerat:

– Tony Wiklander och jag är världens bästa vänner.

Världens bästa vänner?

– Nej, men alltså vi är goda vänner, säger Klarberg och tillägger att bråket är "gammalt mög".

SD:s Tony Wiklander verkar ha löst fejden med Per Klarberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Ville inte dela hotell

Men bråket stannade inte i förra mandatperioden. Strax före valet 2014 oroade sig Klarberg för en konferens som partiet arrangerade i Stockholm för sina riksdagskandidater. Han bad då Carina Herrstedt om en sängplats i hennes riksdagslägenhet - för att slippa bo på hotell med Mikael Eskilandersson:

"Du har möjligtvis inte en extrasäng i din lägenhet? Jag anländer till Bromma fred kväll, och ska bo på hotell ute på Arlanda med bla. Eskilandersson :)"

Var det så allvarligt att du inte ens kunde bo på samma hotell som Mikael Eskilandersson?

– Nej, jag kommer inte ihåg, säger Klarberg.

Bråket fortsatte också in i nuvarande mandatperiod när Carina Herrstedt kontaktade partisekreteraren Richard Jomshof och riksdagsgruppledaren Mattias Karlsson för att berätta att det är "olämpligt att han (Eskilandersson, reds anm) väljs som ordförande" i distriktet.

Mikael Eskilandersson har försökt ta tag i problemen i distriktet. 2015 skickade han ut en skarp uppmaning om att man inte skulle angripa varandra internt.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Hotade med uteslutning

Mikael Eskilandersson kände sig också tvingad att försöka ta tag i problemen i distriktet. 2015 skickade han ut en skarp uppmaning om att man inte skulle angripa varandra internt. Han hotade också med att partiföreträdare kunde bli föremål för medlemsärenden:

"Jag vill också uppmana alla att läsa våra etiska riktlinjer och följa dem. Om man inte följer dem så kommer medlemsutskottet att få hantera det som personärende vilket som sin yttersta konsekvens kan ha att man anses olämplig att vara med i partiet och utesluts."

Carina Herrstedt säger nu att de "rensat luften" och att bråket berodde på att de ville olika saker.

– Det är ingen hemlighet att jag och Mikael stred om den posten (distriktsordförandeposten, reds anm) och jag tycker inte att det gick rätt till när det voterades, säger hon.

Mikael Eskilandersson skriver i ett mejl till Expressen:

"Jag har inga synpunkter på deras uttalande om mig, mer än att det är gammalt och man ibland säger saker man inte riktigt menar, vilket jag kan ha förståelse för. Jag har haft ett bra samarbete med Carina Herrstedt efter att jag tillträdde som riksdagsledamot 2014 och anser att jag har det fortfarande."


LÄS ÄVEN: Interna SD-kritiken: ”Inte värdigt ett demokratiskt parti”

Personstrid

Tony Wiklander säger att bråket grundade sig i en personstrid i distriktet:

– Det händer i alla partier att folk grälar med varandra och att det blir personkonflikter. Antingen så löser man dem eller så löser man dem inte. Vi har löst dem.

Expressen har varit i kontakt med personer med god inblick i SD:s riksdagsgrupp som vittnar om att konflikten hanteras genom att ingen av de bråkande längre har någon ledande roll i distriktet längre.

Personbråket är inte det enda problemet som plågat SD Skåne. Tidigare i år nådde partiet en framgång i Hässleholm där de belönades med en kommunalrådspost efter att ha gjort gemensam sak med allianspartier. Men framgången byttes snabbt i kaos efter att SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson avgick efter att han avslöjats med att bland annat ha spridit rasistiskt material på Facebook. En handfull andra SD-politiker i kommunen valde också att lämna sina poster i samma veva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.