Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sd-ledamöter vill sänka abortgränsen

Paula Bieler, Sverigedemokraterna.Foto: Sven Lindwall
Jämställdhetsminister Åsa Regnér.Foto: Ylwa Yngvesson

Fyra SD-ledamöter kräver i en riksdagsmotion att gränsen för sena aborter kortas.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, anklagar SD för att hyckla om svenska värderingar och varnar för abortmotstånd även i Sverige efter veckans protester mot en ny skärpt abortlag i Polen.

– De vill inskränka kvinnors rätt att bestämma själva, säger hon.

FAKTA

I Sverige har kvinnor sedan 1975 själva rätt att besluta om abort till och med graviditetsvecka 18.

Aborter genomförs även efter vecka 18 men kräver ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen. De flesta aborter, 90 procent år 2015, enligt myndigheten, gjordes innan vecka 12.

Sverigedemokraterna har länge varit tydliga med att de vill sänka abortgränsen - från 18 veckor till 12 veckor.

I en motion till riksdagen föreslår fyra SD-ledamöter också en sänkning av gränsen för sen abort: inga ingrepp ska godkännas efter vecka 19 om inte fostret har så allvarliga skador att det inte kan överleva utanför livmodern.

"Mot bakgrund av att barn kunnat räddas till livet som förlösts i vecka 21 är det svårt att dra någon annan slutsats än att det i dag görs sena aborter av fullt livsdugliga foster, där en del av fostren mellan vecka 21 och 22 hade kunnat överleva utanför livmodern om de hade fått vård" står det i motionen.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, ifrågasätter SD-ledamöternas motioner.

– Nu har de lagt ytterligare ett förslag för att inskränka aborträtten. Trots att vi vet att det är väldigt få aborter som görs så sent och att det ofta finns oerhört tungt vägande skäl för det. Gränsen för sen abort sätts inte av politiker, utan det görs av Socialstyrelsens rättsliga råd, säger Regnér.

Två veckors marginal

De som undertecknat motionen vill att det alltid ska finnas minst två veckors marginal från det tidigast överlevande barnet till den senaste godkända tidpunkten för abort.

På frågan om Åsa Regnér inte är orolig för etiska dilemman, svarar hon att besluten ligger hos experterna.

– Att det är experter och inte politiker som följer den medicinska utvecklingen är ett system som fungerar bra. De sena aborterna är väldigt få varje år. Men det är ofta mycket utsatta kvinnor med svåra sociala problem eller tungt vägande medicinska skäl. Men gränsen för livsduglighet ska experterna redan i dag avgöra och följa utvecklingen, säger Åsa Regnér.

Hycklar om svenska värderingar

Jämställdhetsministern anklagar både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att hyckla om svenska värderingar.

– Vi har haft en sommar där SD och även KD har pratat mycket om svenska värderingar och svensk jämställdhetspolitik som de säger att de stöder. Men i stor utsträckning har de förslag som helt avviker från det som lett fram till den jämställdhetsnivå vi har i Sverige, säger Regnér.

Sverigedemokraternas Paula Bieler svarar att hennes parti inte delar Socialdemokraternas syn på vilka jämställdhetsfrågor som är viktiga.

– Vi lyfter kvinnors rätt att röra sig fritt i samhället på samma villkor, platser och tider som män, deras möjligheter att genom egna val forma sina liv och det faktum att såväl män som kvinnor i första hand, inte minst i lagar samt andra regelverk, skall betraktas som människor. S vill i stället lagstifta om kvotering och styra individuella val samtidigt som de runtom i landet föreslår könsseparatism som lösning på kvinnoförtryck, säger hon.

Tidsgränsen inte följt med medicinen

Bieler anser att abortgränsen måste anpassas till den medicinska utvecklingen.

– Bevisligen har tolkningen av lagen och tidsgränser inte följt samma takt som medicinen, och då handlar det inte längre om att Socialstyrelsen följer utvecklingen utan också om att de omtolkar sina direktiv. Då är det läge för politiker att tydliggöra direktiven, säger hon.

SD-ledaren Jimmie Åkesson fick stark kritik från läkare när han 2014 sa att han ville korta abortgränsen från vecka 18 till vecka 12.

Läkare argumenterade att strängare lagar i andra länder inte haft någon effekt på antalet aborter utan i stället kan öka risken för farliga ingrepp.

Rimlig gräns för prövning

Spelar läkarnas varningar ingen roll?

– Det handlar knappast om att inte lyssna till läkare, utan om att hantera flera perspektiv i de komplexa frågor detta handlar om. De flesta aborter sker redan i dag innan den tolfte veckans utgång, och vecka tolv är också gränsen för när en abort rent medicinsk räknas som sen och innebär en större påfrestning, vilket gör att vi anser det vara en rimlig gräns för särskild prövning, säger Paula Bieler.

Abortfrågan har debatterats flitigt de senaste dagarna, inte bara i Sverige.

Stora protester i Polen

Masstrejk inledde veckan i Polen i protest mot en ny, strängare abortlag - ett totalförbud. Till slut tvingades de styrande i landet som redan har EU:s strängaste abortlagstiftning backa om lagförslaget.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér varnar för att abortmotstånd också finns i Sverige.

– Ebba Busch Thor (Kristdemokraternas partiledare, reds anm) har uttalat stöd för vårdvägran i vården. Hon tycker att det är okej att personal i abortvården ska kunna vägra en kvinna som har lagstadgad rätt att söka abort. Det finns såna system i olika länder och där kan det bli så att kvinnor inte kan göra abort om hela sjukhus eller landsting inte vill utföra den här vården, säger hon och fortsätter:

– Det är otroligt viktigt att se att det finns ett abortmotstånd även här även om stödet för den rådande abortlagstiftningen delas av alla andra partier, säger hon.

Har infört abortregister

I Sverige infördes från den första oktober ett så kallat abortregister. Kvinnor som genomgår en abort kommer nu att få sina personuppgifter inskrivna i patientregistret.

– Det är viktigt att vi har så mycket kunskap vi kan även om den här vården. Om man inte behandlar den här vården som annan vård kan det bidra till att mystifiera och skambelägga just det här ingreppet, säger Regnér.

Men du ser ingen risk för att registret kan få en avskräckande effekt om kvinnor är oroliga för att uppgifterna kan läcka?

– Alla som hanterar person- och patientuppgifter måste förstås som alltid iaktta de regler som råder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.