Jimmie Åkesson Foto: Pelle T Nilsson
Jimmie Åkesson Foto: Pelle T Nilsson

SD-ledamöter väljer ofta bort att rösta

Publicerad

POLITIK. Sverigedemokraterna uteblir allt oftare från riksdagens voteringar. Var sjätte SD-stol har gapat tom sedan i höstas, visar en kartläggning i Dagens Nyheter.

Från närapå full närvaro fram till valet 2014 har SD:s närvaro sjunkit till i genomsnitt 84 procent. Partiledaren Jimmie Åkesson har missat 90 av 170 omröstningar.

– Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger han till DN.

Förra mandatperioden skilde bara tre röster mellan de borgerliga och rödgröna blocken. SD, som står utanför de övriga riksdagspartiernas kvittningssystem, var då mer noga med att upprätthålla närvaron.

Nina Kain från Malmö är den värsta skolkaren med bara två knapptryck sedan i höstas. Hon uppger för DN att hon jobbat mycket hemifrån och varit på seminarier som tidsmässigt krockat med omröstningarna.

Den politiska vilden Margareta Larsson lämnade SD i protest i höstas. Hon har inte deltagit i någon votering men har fortsatt en månadslön på 62 400 kronor.

– Jag planerar att återkomma med nya tag så småningom. Men det är klart att det ser konstigt ut, det är jag väl medveten om, säger hon.

Av totalt 48 granskande SD-ledamöter har tre närvarat vid samtliga 170 voteringar: Sven-Olof Sällström, David Lång och Jennie Åfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag