Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-ledamöter tryckte fel i EU-parlamentet

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas båda EU-parlamentariker, Kristina Winberg och Peter Lundgren, tryckte fel i en omröstning om ändringar av det omstridda upphovsrättsdirektivet.

Det nya upphovsrättsdirektivet gick igenom med bred marginal i tisdagens omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg. Jasidan vann 348 röster mot 274. 36 avstod.

De flesta svenska EU-parlamentarikerna är dock emot förslaget. Motståndet gäller främst artikel 11 och 13 som reglerar ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

SD: ”Feltryckningar sker”

Sverigedemokraterna hör till förslagets kritiker. Därför väckte det förvåning när partiets båda ledamöter, Kristina Winberg och Peter Lundgren, röstade nej till att tillåta att ett förslag om ändring av artikel 11 och 13 gick till omröstning.

”Feltryckningar sker och vi får vara tacksamma att vi inte fällde avgörandet vilket hade skett om en annan MEP (EU-parlamentsledamot) hade tryckt annorlunda”, skriver partiet på sitt EU-parlamentskonto på Twitter, enligt TT.

Om Sverigedemokraterna hade röstat rätt från början hade det räckt med en enda röst till för att få rösta om ändringarna. 

Omröstningen om att tillåta ändringsförslag förlorade bara med en röst: 314 mot 315.

”Blev fel i våra papper”

Senare skrev SD på sitt EU-parlamentskonto på Twitter att feltryckningen berodde på att röstordningen ändrades:

https://twitter.com/sdeuparlamentet/status/1110555412519096320

I och med dagens omröstning är förslaget i princip i hamn, skriver TT. Medlemsländerna ska ge grönt ljus i ministerrådet, men de har preliminärt sagt ja på förhand.

Även socialdemokraten Marita Ulvskog tryckte fel, fast åt andra hållet. Hon ville att upphovsdirektivet skulle antas oförändrat men råkade rösta för att ändringsförslaget skulle gå till omröstning.