Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

SD-ledamöter pekas ut på Petzälls twitterkonto

Publicerad
Uppdaterad
Inlägg på ett Twitter-konto som tillhör den avhoppade sverigedemokraten William Petzäll påstås avslöja hemlig information om SD.
Inläggen handlar om kopplingar mellan ledande SD-företrädare och sajterna Politiskt Inkorrekt och dess arvtagare Avpixlat.
"Det är Martin Kinnunen och Kent Ekeroth tillsammans med Linus Bylund som ligger bakom avpixlat", står det.
Men både Bylund och Kinnunen förnekar bestämt när Expressen.se når dem och enligt Petzäll själv är hans konto kapat.
"Jag tänker nu avslöja spelet inom SD." Så stod det på den avhoppade Sverigedemokratiske riksdagsledamoten William Petzäll Twitter vid klockan 07.00 på tisdagsmorgonen.
Sedan följde ett stort antal inlägg där det påstods flera saker om partiets kopplingar till den nu nedlagda sajten Politiskt Inkorrekt, och den nystartade sajten Avpixlat som beskrivits som en arvtagare till PI.
"Det är Martin Kinnunen och Kent Ekeroth tillsammans med Linus Bylund som ligger bakom avpixlat", stod det.
På tisdagsförmiddagen meddelade William Petzäll, som har missbruksproblem och nyligen mot sin vilja tagits in för tvångsvård, via sitt juridiska ombud att det inte är han som skrivit inläggen och att hans Twitter blivit kapat.
Martin Kinnunen och Linus Bylund är pressekreterare för SD, Bylund åt partiledaren Jimmie Åkesson. Kent Ekeroth sitter i riksdagen och är internationell sekreterare för partiet.

"Var drivande"

Den som kapat William Petzälls Twitter har skrivit:
"Martin Kinnunen var drivande inom PI men hade flera skribenter på PI som han inte kunde styra från den gamla ledaren som dog."
"Så Martin Kinnunen tog med sig de skribenter som han gillade och pratade med riksdagsgruppen och fick tillåtelse att starta en ny sida."
"De två inom PI som blev kvar insåg att de inte kunde driva PI ensamma så de beslutade sig för att lägga ner PI."

"Eldsjälar"

Både Linus Bylund och Martin Kinnunen förnekar bestämt att de skulle ha något att göra med Politiskt Inkorrekt och Avpixlat.
– Alla som känner mig vet att om jag drev en politisk blogg skulle den se väldigt annorlunda ut än Avpixlat, säger Martin Kinnunen.
Linus Bylund säger:
– Jag har inga som helst kopplingar till Politiskt Inkorrekt eller Avpixlat.
Om sajterna säger Bylund:
– Jag kan tycka att de är nyttiga i ett samhälle, men jag tror inte att de är nyttiga för vårt parti.

Har kopplingar

Expressen.se har sökt Kent Ekeroth men han har inte gått att nå.
Till Sveriges Radio säger Ekeroth att Linus Bylund och Martin Kinnunen inte har något med sajten att göra:
– Det är mitt egna initiativ och projekt, säger han.
Expressen.se har sökt William Petzäll, men han har inte gått att nå.
Partiledaren Jimmie Åkesson kommer inte kommentera saken:
– Jimmie Åkesson kommenterar inte rykten på Twitter, säger Linus Bylund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag