Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson om SD-toppens islamuttalande: Stötande

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Richard Jomshof, SD, kallade islam för en ”avskyvärd religion”.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, reagerar kraftigt på uttalandet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

”En avskyvärd religion”, säger sverigedemokraten Richard Jomshof om islam.

Ulf Kristersson (M) – som vill samarbeta med SD efter valet – riktar skarp kritik mot uttalandet som han menar är ”direkt stötande”.

Statsminister Stefan Löfven menar att han inte är ”ett dugg förvånad” över att uttalandet kommer från SD.

På Facebook slår Richard Jomshof tillbaka mot kritiken och skriver att han ”aldrig har varit ute efter att recensera enskilda individers tro eller religionstillhörighet”.

På tisdagen var SD:s partisekreterare Richard Jomshof en av deltagarna i SVT:s debattprogram ”Sverige möts”.

Framtiden för det mångkulturella Sverige, var debattämnet. Och det var då riksdagsledamoten gav sin syn på religionen islam.

– Att jämställa alla religioner är som att jämställa alla politiska ideologier och det låter sig inte göras. Det är helt felaktigt, säger han i programmet.

Samhällena i den muslimska världen skiljer sig från dem i väst, fortsätter Jomshof.

– Det finns knappt något muslimskt samhälle som fungerar någorlunda. Nej man behöver inte dra alla människor över en kam, jag lider med alla människor som tvingas födas i de här länderna under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion, säger han.

Annie Lööf: ”Främlingsfientligt populistparti”

Uttalandet har på Twitter uppmärksammats av sverigedemokraten Björn Söder, liksom av partiets officiella konto. Jomshof ”pratar klarspråk”, anser Söder.

Nu reagerar Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

”De hymlar inte ens med sin islamofobi. Många är de muslimer som varje dag går till jobbet eller skolan i Sverige. Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam”, twittrar hon.

Partiet ska hållas borta från makten, fortsätter Annie Lööf.

”Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige”, avslutar hon.

https://twitter.com/annieloof/status/1369564943679426563

”Direkt stötande” enligt Kristersson

På Facebook skriver Ulf Kristersson (M) att det är ”direkt stötande” att SD väljer att sprida uttalandet via sin officiella kanal.

Hård kritik mot våldsbejakande extremism är befogad, anser han. Men att kalla islam som religion för avskyvärd är i sig avskyvärt enligt M-ledaren som fortsätter:

Muslimer i Sverige som bejakar vårt fria och öppna samhälle är en viktig del av vårt land.”

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, skriver i en kommentar:

”Religionsfriheten gäller alla, oavsett religion. Som kristen har jag själv upplevt bland annat fördomar, kränkande beteenden och nedlåtande kommentarer. Att döma ut en hel religion är helt fel. Samtidigt som det varit förödande att Sverige inte tagit kampen mot islamism utan tillåtit radikalisering att få fäste.”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ryter ifrån på Twitter: ”Det är helt oacceptabelt. Barn ska inte behöva växa upp i Sverige och mötas av hat, oavsett religion”, skriver hon.

https://twitter.com/martastenevi/status/1369587378692702210

Jomshofs svar: ”Har vantolkats”

Richard Jomshof har inte velat kommentera sitt uttalande för Expressen, men skriver på Facebook att hans uttalande har ”vantolkats”.

Kritiken riktade sig mot den politiska delen av islam, menar Jomshof och skriver:

”Jag har inte minst från riksdagens talarstol varit väldigt tydlig med att vi måste stödja de liberala krafterna inom islam och göra vad vi kan för att hjälpa dem i kampen mot de islamister som styr i alltför många muslimska länder i dag”.

Löfven: Inte förvånande – det här är SD

Jomshofs förklaring avfärdas i en intervju statsminister Stefan Löfven (S).

– Det är att blanda bort korten. Det är också rätt vanligt med Sverigedemokraterna, att man säger en sak och sedan försöker man putsa till det lite efteråt, säger Löfven i en intervju med TV4.

Själva uttalandet var inte förvånande, menar han.

– Det som möjligtvis är förvånande är Ulf Kristersson som säger att SD har ändrat sin retorik och därför nu ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Men det här är Sverigedemokraterna och jag är inte ett dugg förvånad, säger han

Madestam: ”Centerpartiet har ändrat tonen lite”

Jenny Madestam om tonläget mot V jämfört med SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.