SD-ledamotens inlägg om gruppvåldtäkt: Sossars högsta dröm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leon Rhodin (SD), 61, nämndeman i Solna tingsrätt för Sverigedemokraterna, skrev på sin Facebook att en gruppvåldtäkt är "varenda svensk sossekärrings högsta dröm".

Leon Rhodin (SD), 61, nämndeman i Solna tingsrätt för Sverigedemokraterna, skrev på sin Facebook att en gruppvåldtäkt är "varenda svensk sossekärrings högsta dröm".

Nu ska tingsrätten utreda hans lämplighet som nämndeman.

– Det låter väldigt olämpligt det som du säger att han har skrivit, säger Maria Danielsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

Den främlingsfientliga hatsajten Avpixlat skrev ett blogginlägg om en gruppvåldtäkt i Bergen i Norge. 

Leon Rhodin, 61, sverigedemokratisk nämndeman i Solna tingsrätt, kommenterade inlägget på sin Facebook så här: "Varenda svensk sossekärrings högsta dröm". Han länkar regelbundet hatsajten på sin profil - som är öppen för allmänheten att titta på.

– Detta blev bekant för mig sent i går eftermiddag. Jag har i dag initierat ett ärende där jag har kallat in honom till ett samtal där jag vill höra hans syn på den här saken, säger Mari Heidenborg, lagman vid Solna tingsrätt.

Samtalet kommer ske på måndagen. Där ska Leon Rhodins framtid som nämndeman avgöras.

– Efter det ska jag ta ställning till om han är lämplig som nämndeman eller inte, säger Mari Heidenborg.

"Passar inte som nämndeman"

Stockholms stads kommunfullmäktige utser nämndemännen för Solna tingsrätt. Eva-Louise Erlandsson Slorach (S) är kommunfullmäktiges ordförande och säger till Expressen att Leon Rhodins kommentar är tragisk.

– Jag tycker inte han är mogen nog för att axla det uppdraget. Uttrycker man sig på det sättet om kvinnor, rent generellt, så passar han definitivt inte som nämndeman. Där krävs en helt annan människosyn, säger hon.

SD: "Inte okej"

Även hos Sverigedemokraterna är man kritisk till nämndemannens kommentar:

– Det låter väldigt olämpligt det som du säger att han har skrivit. Det är ingenting som jag tycker känns okej, säger Maria Danielsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad. 

Ni har ju nominerat honom som nämndeman, hur ser du på det valet i dag?

– Vi kan ju inte veta i förväg vad de ska skriva eller göra.

Ångrar du att ni nominerade honom?

– Man kan inte veta det här på förhand.

Rhodin utsågs till nämndeman i Solna tingsrätt vid årsskiftet och har tjänstgjort under två mål.

Expressen söker Leon Rhodin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.