Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledamoten spred kvinnoförnedrande rykte om riksdagskollegans sambo

SD:s riksdagsledamot Jonas Millard.
Foto: SVEN LINDWALL

SD-riksdagsledamoten Jonas Millard spred ryktet att en kvinnlig partikamrat legat sig till sitt jobb hos partiet.

Expressen kan nu också avslöja att han tipsat om en bildbank med smygtagna nakenbilder på kvinnor, och hånat kvinnor på dejtingsajter.

– Har man en omogen och grabbig jargong så finns det väl en risk att man skriver såna saker, säger Millard om varför han vid flera tillfällen spridit kvinnoförnedrande material.

Dagens Nyheter kunde i förra veckan berätta att Jonas Millard, SD-ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, startat ett konto på forumet Flashback. Från kontot har flera kvinnoförnedrande kommentarer skrivits, bland annat om hur man drogar kvinnor för att våldta dem. Kontot kallar också kvinnor för "sliddjur", "hyndor" och "horor".Millard medgav att han registrerade kontot men menade att han inte skrivit de kvinnoförnedrande kommentarerna. Flera andra personer ska ha haft tillgång till kontot enligt Millard som också sa att syftet med kontot ska ha varit att testa IT-säkerheten på Flashback.

SD-ledningen såg inte skäl att ifrågasätta Millards förklaringar:

– Jag har förstått att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att det är flera användare på det här kontot. Det finns inga belägg för att han har skrivit det här, sa Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, till DN.Spred kvinnoförnedrande material

Men Expressen kan nu avslöja att Jonas Millard varit kvinnoförnedrande via sin egen partimejladress i konversationer med partikamrater.

För några år sedan gick han till hårt angrepp mot en kvinnlig partikamrat som då jobbade för partiet. Den kvinnliga partikamraten är sambo med en högt uppsatt SD-företrädare som också är kollega med Millard i riksdagen.Millard spred följande rykte om kvinnan i ett mejl till en manlig partikamrat:

"Kanske bara jag som missat det, men att ligga med rätt personer verkar vara avgörande för att få fina tjänster i partiet."

En tid efter att Millard anklagat kvinnan för att ha legat sig till jobbet så kommenterade han, inför samme manlige partikamrat, en platsannons från SD:

"De kanske skulle skriva att man ska vara kvinna, under 25 och gärna snygg också."

Men den sexualiserande och nedsättande tonen mot kvinnor stannar inte där.

Bildbank med smygtagna nakenbilder

Vid flera tillfällen spred Millard sex- och porrlänkar till några manliga partikamrater. En länk går till ett forum där tusentals användare lägger upp smygtagna bilder på kvinnor - inte sällan bilder tagna under kjolar och ned i urringningar eller nakenbilder på stranden. Kvinnorna hängs sedan ut på forumet där medlemmarna kan kommentera dem.

På forumet ges tips på hur man tar de bästa smygbilderna, både vilken typ av kamerautrustning men också hur fotograferingen ska gå till för att man inte ska bli upptäckt.

I mejl till en manlig partikamrat gjorde sig Millard lustig över thailändskor som söker kärleken, och han skickade också en bild som han har tagit på en asiatisk kvinna på en toalett. I toalettspegeln på bilden syns Millard.

Hånade dejtande mamma

Millard spred också vidare en presentation av en drygt 40-årig flerbarnsmamma från norra Sverige som sökte kärleken på en dejtingsajt. Kvinnan beskrev sig ha "skinn på näsan" och vara en "ledartyp" som inte vill att hennes dejt ska vara "en styrande person".

Millard spred vidare hennes bild och presentation i partiet med kommentaren att kvinnans beskrivning är "en presentation från helvetet." Sedan började Millard och den manlige partikamraten som han mejlade till att skriva vilka i partiet som skulle vilja ligga med henne.

När Expressen frågar varför Millard spred ett rykte om att riksdagskollegans sambo hade legat sig till sitt partijobb så säger han:

– Jag känner inte till de förhållanden som rörde hennes anställning men det var ett omoget sätt att uttrycka sig på och det är så klart inte så jag skulle uttrycka mig i dag.

Omoget? Du var ju 30 år gammal då.

– Nej, men det är väl ett typiskt omoget sätt att uttrycka sig på. Jag tror inte att jag hade nåt särskilt syfte med det där överhuvudtaget. 

Millard säger sig inte minnas bildbanken med smygtagna nakenbilder på kvinnor, men han kan inte heller säga med säkerhet att han inte varit medlem där:

– Inte vad jag minns.

Millard: "Skickade toalettbilden till fel person"

På frågan om varför Millard spekulerade i vilka partikamrater som ville ligga med mamman, vars dejtingprofil han hånade, säger han:

– Det är väl i såna fall att vi driver med varandra på ett tämligen omoget sätt så. Men det är inte riktat till nån annan utan det här rör sig om kommunikation oss emellan antar jag.

Millard menar att toalettbilden på kvinnan inte var tänkt att skickas till den manlige partikamraten - samme manlige partikamrat som Millard skickat många av porrlänkarna till.

Varför tar du bild på henne på toa?

– Om det är den situation och det scenario som jag minns så var det inget som hon motsatte sig, och bilden var ämnad för henne.

Ja, men faktum är att du skickade bilden på henne på toan till en manlig partikamrat.

– Ja, men jag tror att det var menat att det skulle skickas till henne. I såna fall är det inte omöjligt att jag skickat den fel, säger Millard.

Millard om våldtäktsdom: "Kul läsning"

Avslöjandet om Millards kvinnoförnedrande mejl är inte det första. Redan 2016 kunde Expressen berätta att han skickat vidare en våldtäktsdom till en manlig partikamrat.

Domen handlade om en man som våldtagit sin yngre syster. I domen beskrevs ingående hur mannen hade förgripit sig på henne och han uppgavs vid flera tillfällen ha gjort närmanden och tafsat på systern under åren före våldtäkten.

Beskrivningen av syskonvåldtäkten spred då Millard vidare med tillägget: "Kul läsning".

När han konfronterades med att ha spridit våldtäktsdomen hävdade han att han egentligen menade motsatsen till "Kul läsning", och att han framöver skulle vara "tydligare i min interna mejlkorrespondens." 

Expressen har sökt Millards riksdagskollega och riksdagskollegans sambo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.