SD-ledamot vill minska Bonniers inflytande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna tvingades under onsdagskvällen ta avstånd från sin egen riksdagsledamot Anna Hagwall.

Detta efter att hon till Aftonbladet sagt att hon vill slopa presstödet för att stoppa Bonnier – något som mött skarp kritik på nätet.

"Alla riksdagsledamöter är inte så välinformerade", skriver Lars Ohly på Twitter. 

Anna Hagwall är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. I en motion till riksdagen föreslår hon att presstödet avskaffas – för att minska Bonniers inflytande.

"Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd", skriver hon i motionen.

Hagwall avböjer intervju

Aftonbladet skriver att inga Bonniertidningar finns bland de 80-tal tidningar som delar på den största delen av presstödet, det så kallade driftsstödet på 436 miljoner kronor per år.

Däremot får Bonnierägda tidningar del av det mindre distributionsstödet på 50 miljoner per år.https://twitter.com/niklasorrenius/status/783740808793030657


Anna Hagwall avböjer en intervju med Aftonbladet men svarar på tidningens frågor på mejl.

Hur skulle slopandet av presstödet till landets lokaltidningar minska Bonniers makt över media-Sverige?

"De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier", skriver Anna Hagwall till Aftonbladet och fortsätter:

"Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten".https://twitter.com/_wiman/status/783725440020123648


Vill göra SVT till betal-tv

Hon vill också att medieägandet ska regleras och att etnicitet ska vägas in.

"Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media", skriver hon till Aftonbladet.

Dessutom vill SD-ledamoten göra SVT:s kanaler till betalkanaler, för att minska SVT:s "förmedling av politiskt korrekt agenda". En kanal ska dock hållas öppen.

Hon föreslår en okodad kanal som ska vara öppen några timmar per dygn. Vidare vill hon ha en "programinriktning som på 50-60-talet".

Starka reaktioner på Twitter

SD-politikerns uttalande har fått flera personer att reagera på Twitter.

Bland annat skriver Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly att "Alla riksdagsledamöter är inte så välinformerade".https://twitter.com/OhlyLars/status/783760577453780994


Dagens Nyheter-journalisten Niklas Orrenius skriver att Hagwall ansluter sig till "en antisemitisk tradition". Och Anders Rönmark, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, skriver att "Anna Hagwall lär få vara kvar i SD. Pressekreteraren som var satt att förhindra henne från att lämna in motioner får nog sparken".https://twitter.com/andersronmark/status/783759736080564224


Kalla Fakta-reportern Håkan Enmark länkar till ett svartvitt, grumligt första Aktuellt från 1958. Och Ekot-reportern Peter Weyde skriver att "SD-ledamoten Anna Hagwall vill dra in presstöd till Bonniers tidningar - som inte har något presstöd".

DN:s kulturchef Björn Wiman skriver: "Det är så här det ser ut när trösklar flyttas. Först tror man inte sina ögon. En dag senare är det verklighet" och "Ett parti som talar om "etniska grupper" kan snart vara i närheten av regeringsmakten. Så här ser SD:s syn på medier ut. Skrämmande".

SD: Kommer få konsekvenser för henne

SD ställer sig inte bakom motionen, skriver partiet i ett pressmeddelande enligt TT.

Gruppledaren Mattias Karlsson säger bland annat att motionen inte stämmer med partiets stöd till public service och mediepolitik i övrigt.

– Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger han vidare i pressmeddelandet enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.