Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledamot: Public service indoktrinerar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jonas Åkerlund
Foto: SVEN LINDWALL
Partiledare Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar.
Foto: SVEN LINDWALL

Skrota public service!

Det kravet kom under lördagseftermiddagen på SD:s landsdagar – men partiledningens linje om att ha kvar SVT och Sveriges radio vann.

– Public service har under alltför lång tid ägnat sig åt att indoktrinera oss till mångkultur, sa SD-riksdagsledamoten Jonas Åkerlund.

En av de hetaste debatterna under Sverigedemokraternas landsdagar, som pågår till och med i morgon, söndag, i Norrköping, handlade om public service vara eller inte vara. I en motion, som undertecknats av tretton företrädare från SD Stockholms län, krävdes att SD:s linje ska bli att skrota public service:

”Vi har alltså ett skattefinansierat, landsomfattande tv- och radiobolag som är mycket starkt partiskt, med chefer som är uttalat fientliga mot Sveriges största eller näst största parti. Ett ’ folkägt’ tv- och radiobolag som ska vara objektiva och sakliga men som nu tycks ha kuppats av en liten grupp människor med extrema vänsteråsikter”, som det står i motionen.

Från partistyrelsens sida argumenterade riksdagsledamoten och partiets kulturpolitiske talesman Aron Emilsson mot förslaget, men han höll med om kritiken om partiskheten.

– Det råder brist i saklighet och opartiskhet. Det fungerar inte optimalt i dag. Vi är eniga om vad som måste förändras: Förnyade granskningsfunktioner och sändningstillstånd, sa Emilsson.

"Sovjetiskt propagandaministerium"

Under debatten liknades SVT bland annat vid ett sovjetiskt propagandaministerium. Mikael Strandman, från SD Stockholms län, som skrivit motionen menade att det inte räcker att bara ändra styrningen av public service, exempelvis via Granskningsnämnden..

– Det är ungefär som om Putin i Ryssland skulle tillsätta en granskningsfunktion för rysk tv, sa Strandman under debatten.

Flera riksdagsledamöter, däribland Martin Kinnunen, Paula Bieler och Robert Stenkvist, argumenterade mot förslaget att skrota public service, men flera av dem visade förståelse för kritiken.

– Det är väl ingen här som inte vill få ut alla globalister från SVT, sa riksdagsledamoten Jeff Ahl, som inte heller vill avskaffa public service, och tillade:

– Ska vi bli av med en av få granskande journalister i det här landet - Janne Josefsson?

"SVT indoktrinerar"

Riksdagsledamoten Jonas Åkerlund föreslog att man från politiskt håll ska använda anslagen för att belöna och bestraffa public service:

– Public service har under alltför lång tid ägnat sig åt att indoktrinera oss till mångkultur. Frågan är hur vi bäst kommer till rätta med det? Jag tror inte att det är genom att avveckla public service, sa han och tillade:

– Vi kommer att vara maktägande snart och då har vi chansen att ordna det här.

Under lördagseftermiddagen röstade SD:s landsdagar om frågan. Partistyrelsens linje att inte avskaffa public service vann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.