Jonas Åkerlund Foto: SVEN LINDWALLJonas Åkerlund Foto: SVEN LINDWALL
Jonas Åkerlund Foto: SVEN LINDWALL
Partiledare Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: SVEN LINDWALLPartiledare Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: SVEN LINDWALL
Partiledare Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: SVEN LINDWALL

SD-ledamot: Public service indoktrinerar

Publicerad

Skrota public service!

Det kravet kom under lördagseftermiddagen på SD:s landsdagar – men partiledningens linje om att ha kvar SVT och Sveriges radio vann.

– Public service har under alltför lång tid ägnat sig åt att indoktrinera oss till mångkultur, sa SD-riksdagsledamoten Jonas Åkerlund.

En av de hetaste debatterna under Sverigedemokraternas landsdagar, som pågår till och med i morgon, söndag, i Norrköping, handlade om public service vara eller inte vara. I en motion, som undertecknats av tretton företrädare från SD Stockholms län, krävdes att SD:s linje ska bli att skrota public service:

”Vi har alltså ett skattefinansierat, landsomfattande tv- och radiobolag som är mycket starkt partiskt, med chefer som är uttalat fientliga mot Sveriges största eller näst största parti. Ett ’ folkägt’ tv- och radiobolag som ska vara objektiva och sakliga men som nu tycks ha kuppats av en liten grupp människor med extrema vänsteråsikter”, som det står i motionen.

Från partistyrelsens sida argumenterade riksdagsledamoten och partiets kulturpolitiske talesman Aron Emilsson mot förslaget, men han höll med om kritiken om partiskheten.

– Det råder brist i saklighet och opartiskhet. Det fungerar inte optimalt i dag. Vi är eniga om vad som måste förändras: Förnyade granskningsfunktioner och sändningstillstånd, sa Emilsson.

"Sovjetiskt propagandaministerium"

Under debatten liknades SVT bland annat vid ett sovjetiskt propagandaministerium. Mikael Strandman, från SD Stockholms län, som skrivit motionen menade att det inte räcker att bara ändra styrningen av public service, exempelvis via Granskningsnämnden..

– Det är ungefär som om Putin i Ryssland skulle tillsätta en granskningsfunktion för rysk tv, sa Strandman under debatten.

Flera riksdagsledamöter, däribland Martin Kinnunen, Paula Bieler och Robert Stenkvist, argumenterade mot förslaget att skrota public service, men flera av dem visade förståelse för kritiken.

– Det är väl ingen här som inte vill få ut alla globalister från SVT, sa riksdagsledamoten Jeff Ahl, som inte heller vill avskaffa public service, och tillade:

– Ska vi bli av med en av få granskande journalister i det här landet - Janne Josefsson?

"SVT indoktrinerar"

Riksdagsledamoten Jonas Åkerlund föreslog att man från politiskt håll ska använda anslagen för att belöna och bestraffa public service:

– Public service har under alltför lång tid ägnat sig åt att indoktrinera oss till mångkultur. Frågan är hur vi bäst kommer till rätta med det? Jag tror inte att det är genom att avveckla public service, sa han och tillade:

– Vi kommer att vara maktägande snart och då har vi chansen att ordna det här.

Under lördagseftermiddagen röstade SD:s landsdagar om frågan. Partistyrelsens linje att inte avskaffa public service vann.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag