Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-ledamot pratade taktik med nazister

Strategisnack. Stellan Bojerud deltog 2009 på ett högerextremt diskussionsforum.
Foto: Suvad Mrkonjic

"Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag", skriver SD-ledamoten till nazistledaren.

Expressen kan nu i samarbete med Expo avslöja privata meddelanden från vit makt-forumet Nordisk.nu - där Sverigedemokraternas riksdagsledamot Stellan Bojerud diskuterar strategier i "invandrarfrågan" med kända nazister.

- Jag visste inte vad det var för några. När jag fick reda på vad de hade för grunduppfattning upphörde jag, säger Stellan Bojerud.

Det rasistiska forumet Nordisk.nu är ett populärt tillhåll för personer som rör sig inom vit makt-miljön. Tidskriften Expo har till exempel rapporterat att Anders Behring Breivik var medlem på forumet.

Expressen kan i dag tillsammans med Expo avslöja att Stellan Bojerud, riksdagsledamot i Sverigedemokraterna, har varit aktiv på Nordisk.nu. Det var i september 2009, strax efter att Bojerud blivit medlem i Sverigedemokraterna, som han skrev på forumet.

I privata meddelanden som Expressen tagit del av diskuterar Stellan Bojerud strategier med två välkända nazister. Den 24 september 2009 skriver Daniel Friberg, en central person i vit makt-kretsar under 90- och 00-talet som bland annat är dömd för grovt vapenbrott, ett privat meddelande till Bojerud.

"Trevlig överraskning"

"Det var en trevlig överraskning att se dig delta i diskussionstråden", skriver Friberg och ber om ursäkt för att en annan medlem på forumet varit otrevlig mot Bojerud.

SD-politikern svarar med att förklara sin politiska strategi.

"Vi svenskar måste vara taktiska. Återta delar av det utrymme vi förlorat. Säkra det. Ta ett steg till. Detta kräver bred uppslutning av Sveriges valmanskår", skriver Bojerud.

"Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag", skriver han också till Daniel Friberg.

Samma dag får Stellan Bojerud också ett privat meddelande Andreas Nilsson, även han ett känt namn inom vit makt-rörelsen sedan mer än tio år tillbaka.

"Roligt att du deltar"

"Jag tänkte bara önska dig välkommen samt inflika att det är utomordentligt roligt att du deltar i forumets debatter och tar bladet från munnen", skriver Andreas Nilsson.

Och återigen svarar Stellan Bojerud med politisk strategi.

"Jag är, som du kanske vet, gammal militär. Där gällde det att alltid överväga vad som var möjligt att uppnå. Att nå slutmålet gick sällan direkt, utan stegvis. Alltså: Nå så långt det nu går i invandrarfrågan. När det har uppnåtts, sätt upp nästa mål. Ta nästa steg", skriver Bojerud.

När Expressen konfronterar Stellan Bojerud med hans aktivitet på Nordisk.nu tar han avstånd från sajten och de personer han diskuterat med.

- 2009 hade jag ingen som helst uppfattning om vilka fora som var nazistiska eller rasistiska. Jag visste inte vad det var för några. När jag fick reda på vad de hade för grunduppfattning upphörde jag. Jag är en gammal man och det här med internet och internetsajter var för mig en fullständigt okänd värld, säger han.

När man går in på sidan är det ganska uppenbart att den inte är helt rumsren, eller hur?

- Ja, det är ju därför jag har upphört att umgås med dem. Det är fem år sedan jag slutade att skriva, säger Bojerud.

Du skriver om att "nå slutmålet". Vad är slutmålet?

- Leva i ett harmoniskt samhälle. Det är inte svårare än så, säger Bojerud.

Tidigare i blåsväder

Flera SD-politiker har tidigare blivit uteslutna ur partiet efter samröre med högerextrema rörelser och sajter. Stellan Bojerud har också varit i blåsväder, men sluppit repressalier från partiet. Han har tidigare hyllat nazistiska Svenskarnas parti på Twitter och skrivit på hatsajten Avpixlat att han "beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid".

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen menar att Stellan Bojerud kanske inte visste vilka han pratade med.

- Det är ingen bra plattform för Sverigedemokrater. Nu är frågan om Stellan verkligen kände till att det var en sådan plattform. Jag vet att de marknadsförde sin sajt mot vanliga invandringskritiker på den här tiden. Jag kan ha förståelse för att alla inte visste vad det var för slags sida, säger han till Expressen.

Stellan Bojerud, 69, kom in i riksdagen 2010 när SD-ledamoten Julia Kronlid gick på mammaledighet efter en vecka som riksdagsledamot. Blev sedan ordinarie ledamot när William Petzäll avled.

Han har ett förflutet inom militären, där han efter en lång karriär befordrades till överstelöjtnant och därefter chef för territorialförsvarssektionen vid Stockholms försvarsområde. Bojerud deltog i försvarets utbildningsinsats mot nazism, rasism och främlingsfientlighet.

Bojerud har också varit militärhistoriker och verksam som forskare, lärare och avdelningschef vid Försvarshögskolan.

Innan han blev Sverigedemokrat har Bojerud varit lokalpolitiker i Sundbyberg för både Moderaterna och Centerpartiet. 2009 gick han med i Sverigedemokraterna.

Bojeruds taktiksnack med nazisterna - ord för ord

Meddelande från Andreas Nilsson, som skriver under signaturen "Legatus":
Hej!
Jag tänkte bara önska dig välkommen samt inflika att det är utomordentligt roligt att du deltar i forumets debatter och tar bladet från munnen. Även om vi säkerligen inte delar varandras politiska åsikter på alla nivåer så är jag säker på att du kan tillföra en hel del i forumet när du bidrar med dina egna perspektiv och erfarenheter.
Med vänliga hälsningar
A. Nilsson


Stellan Bojerud svarar:
Tack för ditt vänliga meddelande.
Jag är, som du kanske vet, gammal militär. Där gällde det att alltid överväga vad som var möjligt att uppnå. Att nå slutmålet gick sällan direkt, utan stegvis.
Alltså: Nå så långt det nu går i invandrarfrågan. När det har uppnåtts, sätt upp nästa mål. Ta nästa steg.
På fackspråk: Ansatsvis framryckning. Gående, springande och ibland ålning medelst slingring. Men vi måste framåt!
Hälsar dig
Stellan


Meddelande från Daniel Friberg, som skriver under signaturen "Aurvandil":
Hej!
Det var en trevlig överraskning att se dig delta i diskussionstråden.
Jag ber å administrationens vägnar om ursäkt för användaren Bodnias beteende, hans åsikter är allt annat än representativa för flertalet härinne. Jag tror säkert att många av oss är mer samsynta med dig än du tror.
Hälsningar,
Daniel/Nordisk.nu


Stellan Bojerud svarar:
Tack!
Politik är det möjligas konst. Att välja är att avstå. Kompromissen är grunden för svensk politik och vårt (nåja) relativa välstånd. Kompromissen åstadkoms genom förhandlingar. Förhandlingar är att ta så mycket som möjligt, men ge så lite som möjligt. Men en kompromiss håller i längden endast om båda parter fått sina minimikrav tillgodosedda.
Kompromisslösa kan finna tröst i islam och koranen.
Vi svenskar måste vara taktiska. Återta delar av det utrymme vi förlorat. Säkra det. Ta ett steg till. Detta kräver bred uppslutning av Sveriges valmanskår.
Detta åstadkoms inte med paroller och bombastiska uttalanden. Citat Theodore Roosevelt: "Speak softly, but carry a big stick".
Vad vill vi? Bota symptom eller grundsjukdomen?
Nyckeln till att lösa grundproblemet är att gå varsamt fram och vinna en majoritet av det svenska folket.
Det svenska folket hatar ismer av alla slag liksom politisk pajkastning. Det svenska folket kommer aldrig att acceptera medverkan i att förvandla utlandsfödda i landet boendes liv till tragedier.
Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag.
Målet är detsamma, men medlen är olika.
Hälsar dig med tack för ditt meddelande,
Stellan
PS. Du behöver inte be om ursäkt för någon annans, enligt min mening inte alltför klarsynta uppfattning.

Stellan Bojerud

• Stellan Bojerud, 69, kom in i riksdagen 2010 när SD-ledamoten Julia Kronlid gick på mammaledighet efter en vecka som riksdagsledamot. Blev sedan ordinarie ledamot när William Petzäll avled.
• Han har ett förflutet inom militären, där han efter en lång karriär befordrades till överstelöjtnant och därefter chef för territorialförsvarssektionen vid Stockholms försvarsområde. Bojerud deltog i försvarets utbildningsinsats mot nazism, rasism och främlingsfientlighet.
• Bojerud har också varit militärhistoriker och verksam som forskare, lärare och avdelningschef vid Försvarshögskolan.
• Innan han blev Sverigedemokrat har Bojerud varit lokalpolitiker i Sundbyberg för både Moderaterna och Centerpartiet. 2009 gick han med i Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.