"Kan vara det värsta jag någonsin har hört"

Martin Strid, styrelseledamot i SD Borlänge hävdar att muslimer kan finns på en skala mellan noll till hundra där man är mer eller mindre människa.
Foto: SVEN LINDWALL
"Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör", säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till SVT.
Foto: SVEN LINDWALL
Partisekreterare Richard Jomshof om Strids uttalande: "Det är klart att man ska uttala sig korrekt och sakligt, och det är inget korrekt uttalande".
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LISA MATTISSON

Martin Strid, styrelseledamot i SD Borlänge, hävdade att muslimer inte är fullt ut människor 

Han skickades under söndagen hem från partiets landsmöte – och riskerade att uteslutas.

Nu har han själv begärt utträde ur partiet med omedelbar verkan i ett mejl till partiledningen. rapporterar TV4 Nyheterna.

– Jag menar att det är rasism, säger partisekreterare Richard Jomshof som nu räknar med att Strid utesluts. 

Jimmie Åkesson säger till SVT att han utgår från att Strid blir utesluten ur SD.

– Kan vara det värsta jag har hört någonsin i sådana här sammanhang, säger SD-ledaren till SVT.

Flera privatpersoner har polisanmält Strid för hets mot folkgrupp, rapporterar Aftonbladet

Under lördagseftermiddagen togs kulturfrågor upp på Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping. 

Under debatten om motionen "SD och religionen i principprogrammet" klev Martin Strid, styrelseledamot i SD Borlänge, upp i talarstolen för ett anförande. Han hävdade där att muslimer inte fullt ut är människor.  


LÄS MER: 13 bråk i Sverigedemokraterna som plågar Jimmie Åkesson


Martin Strid: "En skala från noll till hundra"

– Det finns en skala från noll till hundra. I den ena änden av den skalan är man hundra procent fullt ut människa, human. I den andra änden är man hundra procent "mohammedan". Alla muslimer finns någonstans på den skalan. Är man IS är man ganska nära att vara 100 procent "muhammedan" Är man ex-muslim har man kommit ganska långt i att bli fullt ut människa, sa Martin Strid. 

I september kunde Expressen avslöja att Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen hade liknat Koranen vid Adolf Hitlers bok Mein Kampf.
Foto: SVEN LINDWALL

Vill befria människor från islam

Han fortsatte med att hävda att islam är en religion som grundas på hat, lögn och träldom där utveckling är förbjuden. 

– Det är en uppgift för oss att befria människor från islam, målet måste vara att de går med i SD i stället, avslutade Martin Strid sitt anförande med. 

Martin Strid säger under sitt inlägg i debatten på SD:s landsdagar att han för ett år sedan inte visste mycket om islam, men att han lärt sig mer på grund av sitt arbete med att försöka motverka bygget av det islamiska centret i Borlänge. 

P4 Dalarna har tidigare rapporterat om hur partiet i Borlänge kritiserats för en namninsamling de startat för att försöka stoppa bygget av det islamiska centret. 


Centerpartiets ledare Annie Lööf är starkt kritisk till Martin Strids uttalande: "Denna öppna rasism är så rå och oanständig", skriver hon på Twitter.
Foto: LISA MATTISSON

Kan komma att uteslutas

Enligt informationsansvarige Henrik Gustafsson kommer Martin Strid att nu att  snabbutredas – svar väntas inom två dygn. Det är första gången partiet använder sig av en snabbutredning. 

– Vi nåddes av informationen i natt, sedan dess har vi diskuterat ärendet. Det vi har kommit fram till så här långt är att medlemsutskottet har initierat ett ärende. Man kommer att snabbutreda vad som har sagts. Vi har haft samtal med den här personen och bett honom lämna lokalerna och landsdagarna. Det vittnar om hur allvarligt vi ser på detta, säger Henrik Gustafsson. 

Hur ser ni inom partiet på hans uttalande?

– Det är horribelt, det går inte att ursäkta på något sätt. Från vårsida är det viktigt att visa att vi inte ställer oss bakom den här typen av åsikter och uttalanden. 

Henrik Gustafsson säger att han inte känner till om någon ville replikera på Martin Strids uttalande, eller om någon annan inom partiet reagerade. 

– Jag har ingen kännedom om vilka som fanns i rummet vid tillfället. Jag kan inte bedöma om det var någon som sa ifrån eller om det började diskuteras på något sätt, säger han. 

LÄS ÄVEN: Expert: Troligen inte brottsligt uttalande

Strid vill be om ursäkt

Martin Strid själv har avböjt att kommentera uttalandet i Expressen, men säger till TT:

– Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt. Det ber jag om ursäkt för, säger Strid och hävdar att han bland annat var stressad av kort talartid.

Om en eventuell uteslutning säger Martin Strid att han vill fortsätta:

– Jag tycker att SD är ett väldigt bra parti med ett väldigt bra program och väldigt många bra människor, säger Strid som gör sina första landsdagar.

På söndagskvällen har dock Martin Strid själv valt att begära utträde ur partiet. Han skriver i ett mejl till partiledningen att han tagit beslutet för att bespara dem onödig tidsspillan och önskar partiet lycka till i valet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Är det så att han har sagt det som det har påståtts att han har sagt och att han har menat det som det påstås att han menas kan han inte vara medlem i Sverigedemokraterna. Jag tycker att det är jättebra att det snabbutreds, vi kommer att komma med ett besked inom 48 timmar, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. 

Var du på plats i går under hans anförande?

– Jag tror att jag var det, men det var ingenting som jag reagerade på då. Det är många anföranden och själv sitter man ofta och planerar sina egna anföranden, det går inte att registrera allt som händer. 

Är det inte märkligt att ingen reagerade?

– Det kan man tycka, jag vet faktiskt inte, jag tror att det var ett speciellt inlägg i stort. Många tyckte kanske att det var svårt att förstå vad han menade överhuvudtaget. Det kan göra att man helt enkelt inte reagerar så starkt. 

Jomshof: "Är rasism"

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kommenterade Strids uttalande: 

– Det är allvarligt, man ska inte uttala sig om andra människor på det sättet. Man måste kunna kritisera en åsiktsriktning men man kan aldrig gå in på en annan människas människovärde, jag menar att det är rasism, säger han. 

– Jag var inte inne i lokalen när det skedde, jag såg det bland annat på Twitter en stund efteråt, säger Jomshof och säger att han efter det försökte höra sig för exakt vad Strid sagt.

– Det var många som reagerade men det var streck i debatten och ingen kunde gå upp, jag vet att många började diskutera bakom scenen hur man skulle agera. Jag vet att det gick ut ett mejl där man snabbt ville väcka ett ärende. Vi agerade direkt, men inte inne i salen. 

Borde man inte kunnat frångå streck i debatten om man från partiets sida vill markera mot något sådant här?

– Jag tycker att man markerade mot honom tydligt och vet att man förde diskussionen med honom efteråt. Hade jag själv varit i lokalen skulle jag ha begärt någon slags ordningsfråga. 

Jimmie Åkesson: "Sällsynt obegåvat"

Jimmie Åkesson säger till SVT att han efter uttalandet på SD:s landsdagar blev kontaktad av partiets presschef som sade att ”den här personen måste vi hantera”.

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände i går, efter tre dagars förhandlande med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Jimmie Åkesson säger vidare till SVT att han inte vet hur Martin Strid blev vald till ombud för SD i Dalarna, och tillägger att han tycker att det var ett "sällsynt dåligt val".

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang någonsin.

Åkesson håller också med om kritiken som framförts mot Strid:

– I det här fallet är det väldigt tydligt att om det är inte är rasism så är det väldigt nära rasism, säger han till SVT.


LÄS MER: SD:s skandaltaktik: ”Hålla kletet från partiledningen”


Annie Lööf: "Denna öppna rasism är så rå och oanständig"

C-ledaren Annie Lööf är starkt kritisk till Strids uttalande och skriver på Twitter:

"Enligt SD-politikern finns det en skala mellan 100% människa och 0% människa =”muhammedaner”. Denna öppna rasism är så rå och oanständig. Vad säger Jimmie Åkesson om den öppna rasismen i partiet?"

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är inne på samma linje.

"Ren rå rasism. Tro inte att SD står för något annat. Ni får dem på köpet om ni röstar på M. Vänstern - den tydliga rösten mot rasismen", skriver han på Twitter.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund har twittrat om händelsen. På Facebook skriver han:

"Chockerande uttalande från SD. Rak och ren rasism. I varje annat parti hade åhörarna på plats reagerat starkt. Presidiet hade ingripit. SD reagerar först när media uppmärksammar. Det säger mycket. SD är ett parti som gör skillnad på människor och människor. Som ständigt måste utreda och utesluta personer som uttalar sig rasistiskt. Det beror på att SD i grunden bygger på främlingsfientlighet och har ena benet kvar i den rasistiska myllan. Vi liberaler kommer inte att samarbeta med SD. Liberalismen är extremisternas huvudmotståndare."

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har reagerat och skriver på Facebook:

"Noterar att ett av ombuden på Sverigedemokraternas kongress i helgen, har uttryck åsikten att det finns människor, och så finns det muslimer.

Det är ett rakt igenom vidrigt uttalande med så många obehagliga historiska paralleller att man häpnar över att det över huvud taget kan sägas". 

Sveriges unga muslimer polisanmäler Martin Strid för hets mot folkgrupp efter uttalandet. Föreningens ordförande Rashid Musa menar att uttalandet är rasistiskt och islamofobiskt.

– Han avhumaniserar oss i en tid som denna, där islamofobin är ett allvarligt samhällsproblem. Han piskar upp en hatisk stämning, hans ord får konsekvenser för svenska muslimer ute i landet, säger Rashid Musa.

Liknade Koranen vid Mein Kampf

Uttalandet under SD landsdagar är inte det enda kontroversiella islamuttalandet från partiet den senaste tiden. I september kunde Expressen avslöja att Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, hade liknat Koranen vid Adolf Hitlers bok Mein Kampf.

– Jag skulle vilja gå så långt som att säga att läsa högt ur Koranen i en kristen kyrka, när det i Koranen står att kristna ska dödas, är nästan att jämföra med att läsa högt ur "Mein Kampf" i en synagoga, sa Karlsson under ett internt SD-möte inför kyrkovalet.


LÄS MER:  SD-ledamöternas bråk: ”Efterblivna” och ”vidriga”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.