Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledamot lämnar sin plats: ”De är kriminella”

Bengt Herke lämnar sin plats i Stockholms stadshus. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

SD-ledamoten Bengt Herke lämnar partiet och sin plats i Stockholms kommunfullmäktige. 

Det efter att partiet inlett ett personärende på honom, rapporterar Dagens Nyheter.  

– Jag accepterar inte att de inlett ett personärende mot mig och väljer därför att avgå. De är kriminella, säger Bengt Herke till DN. 

I tisdags fick SD-ledamoten Bengt Herke veta att Sverigedemokraterna inlett ett personärende på honom, skriver Dagens Nyheter.  

Han valde då att avgå.  

Bengt Herke ställer sin plats i kommunfullmäktige till förfogande, och kommer inte bli politisk vilde. 

Enligt Bengt Herke har han påpekat oegentligheter inom partiet. Beskedet om personärendet kom efter en tids konflikt med partitoppen i Stockholm, skriver DN. 

– Jag begärde avsked direkt när jag fick det här ärendet. Jag tolererar det inte, det är inte jag som ska utredas, säger Bengt Herke till Expressen. 

Bengt Herke säger till tidningen att partitoppen i Stockholm kommer med falska anklagelser mot honom. 

– De har tillskansat sig löner som de inte har rätt till. De beslutade om anställningar under ett möte som de hävdat att jag närvarat vid, men det har jag inte. Jag har inte ens blivit kallad. Jag har därför ifrågasatt varför mitt namn finns på närvarolistan och även meddelat detta för personer på riksnivå, säger han till Dagens Nyheter.  

DN skriver att de tagit del av protokollet från mötet. Det är daterat den 3 maj i år och det står att Bengt Herke är närvarande, utöver fyra andra personer. Bengt Herke har dock inte, till skillnad från de andra, undertecknat protokollet, skriver DN. 

”De är lammungar” 

Tidningen skriver också att det i protokollet framgår att man beslutat att förlänga fem anställningar på Stockholmskansliet över valet. Anställningarna gäller de mötesdeltagare som skrivit under protokollet och en av deras respektive, rapporterar DN. 

Till Expressen säger Bengt Herke att det finns ytterligare samarbetsproblem, och att partiet på riksnivå har försökt reda ut händelserna. 

– Men det har inte hänt något och det är över en och en halv månad sedan, säger Bengt Herke. 

Bengt Herke hävdar att det inte accepteras om man påpekar problem inom partiet. 

– Jag har hållit på i många år med politik, sedan jag var väldigt ung har jag varit aktiv i Moderaterna sedan jag var väldigt lugn. Men det är lammungar här jämfört med det. 

Till Dagens Nyheter säger han att partitoppen i Stockholm ”är kriminella”. 

– Det är kriminellt att påstå att någon är på ett sammanträde som inte är det. Jag har inte fått någon kallelse, jag var inte där, säger han till Expressen. 

Expressen söker Sverigedemokraterna i Stockholm och deras gruppledare Peter Wallmark. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.