Paula Bieler, riksdagsledamot SD Foto: Sven LindwallPaula Bieler, riksdagsledamot SD Foto: Sven Lindwall
Paula Bieler, riksdagsledamot SD Foto: Sven Lindwall
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa YngvessonJerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa Yngvesson
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa Yngvesson

SD: Låt 15-åriga flickor få ha pepparspray

Publicerad

Sverigedemokraterna vill göra det lagligt för 15-åriga flickor att bära pepparspray.

Utspelet kommer inför Internationella kvinnodagen i morgon, den 8 mars.

– Vi vill slopa licenskravet för alla kvinnor tills det blir ordning i rättsväsendet, säger riksdagsledamoten Paula Bieler.

Men professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, varnar för att detta skulle leda till att vapen hamnar i fel händer och att våldet eskalerar.

Händelserna i Kungsträdgården förra året, då unga kvinnor trakasserades sexuellt vid en ungdomsfestival, är en av orsakerna till Sverigedemokraternas utspel på Internationella kvinnodagen, enligt partiets jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler.

Förslagen presenteras samtidigt som polisen i Östersund, efter flera våldsdåd, varnar framför allt kvinnor för att vistas ute ensamma nattetid.

– Rättsväsendet har tappat kontrollen. Därför har vi tittat på olika sätt att öka kvinnors trygghet i vardagen, säger Paula Bieler.

Sverigedemokraterna vill göra det lagligt för alla kvinnor att inneha pepparspray.

– Men det ska krävas registrering, och 15-åriga tjejer måste ha målsmans tillstånd, säger Paula Bieler.

Ökad otrygghet

Enligt Bieler vänder sig partiet enbart till kvinnor, av två anledningar:

– Dels för att den ökade otryggheten har en direkt påverkan på kvinnors liv, även om de inte direkt drabbas av våld. Dels har vi sett en ny våg av övergrepp riktade just mot kvinnor, där män i grupp går till attack.

– Detta i samma veva som det rapporteras om att polisen är underbemannad. Det handlar därför om att väga upp för de brister som i dag råder, där rättsväsende och samhälle inte förmår ge kvinnor samma känsla av trygghet som män.

Den nya lagstiftningen ska gälla under ett par år, eller "tills det är ordning i rättsväsendet", enligt Sverigedemokraterna.

Sågas av professorn

Men förslaget sågas av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Det är ett originellt rättstänkande att diskriminera ett kön. Samtidigt vet vi att all beväpning ökar eskaleringen av våld, konstaterar han.

Han varnar också för risken att pepparspray hamnar i fel händer om SD:s förslag blir verklighet.

– Det skulle snarare öka risken för tjejer, hävdar han, och fortsätter:

– Jag delar inte heller uppfattningen att myndigheterna har förlorat kontrollen och att befolkningen därför behöver beväpnas. Jag ser inga siffror som visar att det är så.

Paula Bieler igen:

– Att ge tillgång till säkra alternativ med garanterad effekt bör inte öka risken för attacker, men däremot chansen att ta sig loss och komma undan i ett akut läge.

Enligt Bieler finns dessutom teknik i dag för att reglera och kontrollera användandet av sprayen.

– Exempelvis kan sprayämnen göras spårbara, sprayflaskor säkras genom att närhet till en låsbricka krävs vilket gör de obrukbara om fel person kommer över dem.

 

Följ Expressen på Facebook för de senaste nyheterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag