Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Låt 15-åriga flickor få ha pepparspray

Paula Bieler, riksdagsledamot SD
Foto: Sven Lindwall
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Foto: Ylwa Yngvesson

Sverigedemokraterna vill göra det lagligt för 15-åriga flickor att bära pepparspray.

Utspelet kommer inför Internationella kvinnodagen i morgon, den 8 mars.

– Vi vill slopa licenskravet för alla kvinnor tills det blir ordning i rättsväsendet, säger riksdagsledamoten Paula Bieler.

Men professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, varnar för att detta skulle leda till att vapen hamnar i fel händer och att våldet eskalerar.

Händelserna i Kungsträdgården förra året, då unga kvinnor trakasserades sexuellt vid en ungdomsfestival, är en av orsakerna till Sverigedemokraternas utspel på Internationella kvinnodagen, enligt partiets jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler.

Förslagen presenteras samtidigt som polisen i Östersund, efter flera våldsdåd, varnar framför allt kvinnor för att vistas ute ensamma nattetid.

– Rättsväsendet har tappat kontrollen. Därför har vi tittat på olika sätt att öka kvinnors trygghet i vardagen, säger Paula Bieler.

Sverigedemokraterna vill göra det lagligt för alla kvinnor att inneha pepparspray.

– Men det ska krävas registrering, och 15-åriga tjejer måste ha målsmans tillstånd, säger Paula Bieler.

Ökad otrygghet

Enligt Bieler vänder sig partiet enbart till kvinnor, av två anledningar:

– Dels för att den ökade otryggheten har en direkt påverkan på kvinnors liv, även om de inte direkt drabbas av våld. Dels har vi sett en ny våg av övergrepp riktade just mot kvinnor, där män i grupp går till attack.

– Detta i samma veva som det rapporteras om att polisen är underbemannad. Det handlar därför om att väga upp för de brister som i dag råder, där rättsväsende och samhälle inte förmår ge kvinnor samma känsla av trygghet som män.

Den nya lagstiftningen ska gälla under ett par år, eller "tills det är ordning i rättsväsendet", enligt Sverigedemokraterna.

Sågas av professorn

Men förslaget sågas av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Det är ett originellt rättstänkande att diskriminera ett kön. Samtidigt vet vi att all beväpning ökar eskaleringen av våld, konstaterar han.

Han varnar också för risken att pepparspray hamnar i fel händer om SD:s förslag blir verklighet.

– Det skulle snarare öka risken för tjejer, hävdar han, och fortsätter:

– Jag delar inte heller uppfattningen att myndigheterna har förlorat kontrollen och att befolkningen därför behöver beväpnas. Jag ser inga siffror som visar att det är så.

Paula Bieler igen:

– Att ge tillgång till säkra alternativ med garanterad effekt bör inte öka risken för attacker, men däremot chansen att ta sig loss och komma undan i ett akut läge.

Enligt Bieler finns dessutom teknik i dag för att reglera och kontrollera användandet av sprayen.

– Exempelvis kan sprayämnen göras spårbara, sprayflaskor säkras genom att närhet till en låsbricka krävs vilket gör de obrukbara om fel person kommer över dem.


Följ Expressen på Facebook för de senaste nyheterna

SD-förslaget inte nytt

# Förslaget om att legalisera pepparspray är inte nytt. Redan 2003 argumenterade Liberalernas riksdagsledamot, den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson, för detta.

# Fem år senare framförde Moderaternas kvinnoförbund samma idé.

# Den förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth dömdes 1999 för olaga vapeninnehav efter att hon i en intervju för Expressen erkänt att hon förvarade tårgasspray i sin handväska.

# I dag krävs vapenlicens för att man ska få inneha pepparspray.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.