Om Sverigedemokraterna aktivt skulle rösta på ett gemensamt SVMP-förslag, skulle det stoppa regeringens budgetförslag. Men Jimmie Åkesson, SD, berättar att partiet kommer att lägga fram en helt egen budget. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Om Sverigedemokraterna aktivt skulle rösta på ett gemensamt S–V–MP-förslag, skulle det stoppa regeringens budgetförslag. Men Jimmie Åkesson, SD, berättar att partiet kommer att lägga fram en helt egen budget. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

SD lägger sig inte i budgeten

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt kan pusta ut i budgetfrågan.
Sverigedemokraterna tänker inte använda sin vågmästarroll mot alliansen i höstens viktigaste omröstning.
- Vi skulle förlora vår vågmästarställning när det gäller budgetförfarandet, säger Johnny Skalin, SD:s ekonomiskpolitiska talesman.
Debatten inför morgondagens presentation av höstbudgeten har handlat om ifall de rödgröna ska gå fram med en gemensam skuggbudget. Det skulle ge Sverigedemokraterna en möjlighet att sänka regeringens budget genom att rösta med de rödgröna.
Men Sverigedemokraternas huvudprioritering är att lägga fram en egen budget.
- Vi är ett tredje block och då bör det presenteras ett tredje alternativ, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson och fortsätter:
- Vi driver vår egen politik. Vi har knappt 6 procent av rösterna, så vi tror inte att vi ska få igenom vår budget i sin helhet. Det är viktigt i ett budgetsammanhang att vi presenterar vår politik, annars vore det väldigt konstigt.

"Inget intressant för oss"

Mona Sahlin har sagt att Socialdemokraterna inte ens kommer att fundera över hur SD röstar. Foto: Cornelia NordströmNär SD:s budgetmotion röstats ned skulle SD-ledamöterna kunna rösta på de rödgröna, mot regeringen. Men enligt partiets ekonomiskpolitiska talesman, Johnny Skalin, är det inte aktuellt:
- Skulle vi då rösta på de rödgrönas förslag så accepterar vi hela deras helhet. Får vi inget tillbaka så är det inget som är intressant för oss.
Men utsikten att få något från de rödgröna är obefintlig. S-ledaren Mona Sahlin har inte bara sagt att de aldrig ska samarbeta eller göra sig beroende av SD, utan att de inte ens ska fundera över hur SD röstar.
- Vi skulle förlora vår vågmästarställning när det gäller budgetförfarandet, men vi förlorar inte vågmästarställningen i övrigt, säger Johnny Skalin om att inte rösta på de rödgröna.

Stark kritik

"Vi skulle förlora vår vågmästarställning när det gäller budgetförfarandet", säger Johnny Skalin, SD:s ekonomiskpolitiska talesman. Foto: Stefan ForsellNyligen fick SD stark kritik från fyra tunga ekonomiexperter som i Expressen underkände partiets budgetberäkningar, bland annat att de skulle kunna spara 78 miljarder kronor genom stoppad invandring.
Partiet kommer nu att ta räknehjälp från riksdagens utredningstjänst, men de tänker ligga lågt med beräkningar av invandringen i sitt budgetförslag.
- Vi kommer att räkna noggrant på våra invandringsbesparingar, så det kommer att ta längre tid. Det hinner vi inte göra klart innan vi ska presentera vårt förslag, säger Johnny Skalin.

Försiktig med att pusta ut

Statsminister Fredrik Reinfeldt hade i går kväll ingen möjlighet att kommentera SD:s ställningstagande i budgetfrågan. Från finansminister Anders Borgs stab är man försiktig med att pusta ut.
- Det vet vi inte förrän de har röstat. Men de måste aktivt rösta på ett gemensamt S-V-MP-förslag, annars går regeringens igenom, säger Anders Borgs pressekreterare Daniel Valiollahi om SD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag