Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-kvinnorna vittnar om hot, brott och sexintriger

SD-kvinnor i ny bok: Så är det mansdominerande partiet.
Maddelen Larsson.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Kristina Winberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
”Insidan – SD-kvinnorna och partiet” kommer ut på Norstedts förlag.

Fyra kvinnliga politiker berättar i en ny bok om hur det är att vara kvinna i SD, ett parti där män dominerar både bland aktiva och anhängare.

Tre av de intervjuade, som lämnat eller uteslutits ut SD, vittnar om en hård kultur i partiet där de utsatts för mobbning och trakasserier av partikamrater.

Det skriver Sara Recabarren, författare, i ”Insidan – SD-kvinnorna och partiet” som kommer ut på Norstedts förlag.

KRISTINA WINBERG

Kristina Winberg var Sverigedemokraternas första Europa-parlamentariker. Helt oprövad i rikspolitiken valdes hon in som förstanamn 2014 – tillsammans med tvåan på listan, Peter Lundgren, som fem år senare skulle spela en avgörande roll i den affär som ledde till att hon uteslöts ur partiet.

Hon beskriver i boken, som återger de fyra kvinnornas berättelser, en partikultur där det gäller att alltid vara lojal med partiet, att antingen är man inne i värmen eller utfryst. Och att detta speciellt gäller kvinnor i det mansdominerade SD.

Enligt boken kände sig Kristina Winberg ignorerad och undanskuffad av partiledningen ”som om hon inte representerade partiet”.

Före årets EU-val petades hon ned till icke valbar plats på valsedeln ­– och strax före valdagen i maj uteslöts hon ur SD. Partiet anklagade henne för ”klandervärt och omdömeslöst uppträdande”.

Åtgärderna kom sedan Expressens David Baas avslöjat att SD-kollegan Peter Lundgren hade tagit en partikamrat på brösten – och att Kristina Winberg hade spelat in ett samtal där kvinnan berättade om det sexuella ofredandet.

Hon säger i boken att en i partiet kontroversiell otrohetsaffär kan ha bidragit till att hon hamnade i onåd och mobbades.

”En smärta spränger i bröstet. Lojalitet och privata relationer väger tyngre i partiet än allt vad man åstadkommer politiskt, tänker hon. Gång på gång blir hon straffad för gamla synder”, skriver författaren om Kristina.

Kristina Winberg tog uteslutningen mycket hårt.

”Mardrömskänslan hon haft hela dagen tilltar. Att bli sviken gör ont, men att skiljas från SD är som att bli av med en del av sig själv och sin identitet. Så känner hon, även om hon haft det tufft i partiet”, heter det i boken.

Peter Lundgren (SD) anklagas för att ha tafsat på kvinna

MADDELEN LARSSON

Maddelen Larsson var ledande kommunalpolitiker i SD i Falköping fram till 2017. Hon hamnade i konflikt med partiet efter att som visselblåsare ha avslöjat att en partikollega hade tillskansat sig pengar ur SD-distriktets kassa i Skaraborg.

Efter avslöjandet kände hon att hennes position blev ohållbar och valde att själv lämna partiet. Mannen hon pekat ut dömdes till fängelse för förskingring, men partiet fortsatte ändå att anlita honom som konsult. 

Sjubarnsmamman Maddelen säger i boken att hon och hennes barn hotades efter avslöjandet. ”Du fick din chans, håll koll på dina barn”, stod det på en lapp som placerats på hennes bils framruta.

Tidigare hade familjen och barnen fått lida när det först blev känt att hon ställde upp som politiker för SD. Men nu misstänkte hon att partianhängare låg bakom hotet ­– och beslutar att gå ur SD:

”Den här gången fattar hon ett stort beslut. Hon tänker lämna partiet. Familjen är hennes allt, hennes världs centrum.”

Maddelen Larsson beskriver också hur en högt uppsatt SD-tjänsteman trakasserar henne sexuellt på en partikonferens – just när hon ammar sin baby som hon tagit med sig. Mannen ber att få ”tala ostört” och förklarar att han och hans fru ”har ett öppet förhållande”.

– Du har många barn eller hur? Jag gillar välridna kvinnor, säger mannen, enligt boken.

Han får lämna sitt politiska jobb sedan flera kvinnor klagat på hans beteende. Men han får snart ett nytt toppjobb inom SD ­– samtidigt som det startar en intern debatt om huruvida det var rätt av kvinnorna att kritisera honom offentligt och därmed ge partiet dåligt rykte.

Maddelen ”reflekterar över budskapet: Partiet är ofelbart. Med de enskilda medlemmarna är det annorlunda”, heter det i boken.

”LENA”

En kvinna som i boken kallas Lena blev trakasserad efter det att hon lämnat sitt engagemang i SD. Partiet anklagade henne för att ha förskingrat pengar från distriktet – och hon hängdes ut i lokaltidningen där alla kunde läsa om brottsanklagelserna mot henne. Hon blev aldrig polisanmäld.

Partiledningen kritiserar henne och anklagar henne att ha brutit mot skattereglerna.

– Det har varit en vårdslös hantering av partiets medel, säger en ledande SD-politiker, enligt boken, men hon får aldrig chansen att bemöta anklagelserna.

”Lena kan inte fatta att SD anklagar henne för något så grovt, och att de låter henne veta det genom media. Varför vill de smutskasta henne genom att påstå att hon begått skattebrott? Det är ju förtal”, heter det i boken.

”Vad det egentligen handlar om är att hon tagit plats. Att hon haft åsikter och trampat på ömma tår”, heter det vidare.

Hon börjar känna ångest och fruktar att partiet kan ha ”planterat något som hon kan bli dömd för”.

Lena, som hade varit SD-ordförande i hemkommunen, bytte namn efter händelserna. På barnens begäran eftersom deras namn var ”nedsvärtat”.

Hon vittnar i boken om att hon kände sig hemma i SD, men att hennes lojalitet mot partiet sattes på hårda prov av toppstyrningen och utfrysningen.

Lena berättar om manskulturen sedan hon som kvinna hade ifrågasatt ett beslut om vem som skulle vara säkerhetsansvarig i partidistriktet:

”Ingen svarade. Lena kunde se att männen runt bordet utväxlade blickar. De var som lejon som fått vittring. De kände doften av ovälkommen konkurrens och lät henne plågas av tystnaden. Uppenbarligen hade hon överskridit sina befogenheter och uttalat sig om något som de inte tyckte att hon skulle uttala sig om.”

JULIA KRONLID

Julia Kronlid är den enda av de intervjuade kvinnorna som är kvar i SD. Och dessutom på en toppost som partiets vice ordförande. Hon är SD:s högst uppsatta kristna politiker.

I boken berättar hon öppenhjärtigt om hur svårt det känns att få kritik av kristna profiler som anklagar SD för att ha en människosyn som är långt ifrån kristen.

Hon är född och uppvuxen i en frikyrklig familj, har varit aktiv i en pingstförsamling och många av hennes vänner är troende kristna. Julia träffade sin man David i församlingen och de engagerade sig båda i SD. De gjorde allt tillsammans, säger hon i boken.

Därför blev det något av en kris när David, som också han var toppolitiker inom SD och satt i partistyrelsen, beslutade sig för att hoppa av partiet. Bland annat på grund av partikollegers rasism och för att han är emot SD:s flyktingpolitik.

”Julia vet hur svårt David har haft det och hon respekterar hans beslut. Ändå känns det orättvist. Det är hon som kommer att få ta konsekvensen av hans avgång. Det är hon som kommer att bli ifrågasatt”, skriver författaren.

Julia Kronlid vädjar till sin man:

– Hoppas att du inte skriver något om SD som påverkar mig negativt.

David säger att han öppet måste ta avstånd från den rasism han anser sig se i SD. Julia säger att hon inte vill försvara rasism, men anser att det är fel att gå ut med svepande anklagelser som kan skada partiet.

Efter makens avhopp känner Julia ett behov att visa partiet sin lojalitet. Hon samtalar med Mattias Karlsson, medlem av partiledningen. Han säger att han förstår att situationen är ”jobbig” för henne och att han ”hoppas att vi har kvar dig i alla fall”.

– Självklart är jag kvar. Det vet du, svarar Julia, enligt boken.

SD: ”Bygger på skvaller”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson kommenterar uppgifterna i boken:

– Det är svårt att bemöta eller kommentera något som så uppenbart bygger på skvaller och subjektiva analyser. Historiskt sett har författaren till boken visat prov på bristande objektivitet i sin hantering och kontakt med oss som parti.

Sara Recabarren, författare till ”Insidan – SD-kvinnorna och partiet”, svarar:

– Jag blir lite förvånad över hans svar eftersom partiets vice ordförande Julia Kronlid är med i boken. Jag har gjort timslånga intervjuer med henne. Dessutom hade jag kontakt med SD:s presstjänst när jag började skriva boken och de förmedlade kontakt med Julia Kronlid och även Kristina Winberg.

– Jag har pratat med fyra kvinnor som representerar eller har representerat Sverigedemokraterna som folkvalda och låtit dem berätta om partiet utifrån sina egna erfarenheter. 

– När jag påbörjade arbetet med boken var två av de fyra kvinnor jag porträtterar aktiva och framgångsrika SD-politiker, medan de andra två hade lämnat partiet. Under arbetet med boken blev även Kristina Winberg utesluten ur SD.

Peter Lundgren har polisanmält Kristina Winberg för förtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.