Faksimil från Sverigedemokraterna i Älmhults hemsida.
Faksimil från Sverigedemokraterna i Älmhults hemsida.

SD-kvinna: Begränsa muslimers barnafödande

Publicerad

Annika Rydh, ledamot i Sverigedemokraterna Älmhult, publicerade antimuslimskt material på partiets hemsida.

Bland annat ville hon begränsa muslimers rätt att föda barn.

– Det är väl bara att konstatera fakta. Det är ju uppenbart att det är ett problem, säger Rydh till Expo Idag.

Men strax innan midnatt tog politikern bort det omdiskuterade inlägget.

Annika Rydh publicerade ett inlägg på partiets lokala hemsida under rubriken "Islam tar över världen om 50 år! Vakna Sverige!".

Där pekade hon ut muslimer som en grupp som måste förbjudas att föda fler barn, eftersom de har en dold agenda att ta över världen, skriver Expo Idag.

I inlägget publicerades en film om muslimers barnafödande. Filmen har tidigare florerat på nätet och senare granskats av BBC News som konstaterat att alla faktauppgifter är felaktiga.

Filmen publicerades redan den 30 december och har sedan dess legat kvar på partiets lokala hemsida.

– Om den innehåller information som är felaktig ska den inte ligga på hemsidan. Vi har inte hunnit titta på den ännu, det ska undersökas, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på SD till Expressen.

Han tar också avstånd till hennes uttalande.

– Sverigedemokraterna har aldrig haft en politik som inskränker personers barnafödande.

Strax innan midnatt plockades filmen bort av Annika Rydh själv med motiveringen:

"Att inte få väcka tankar runt ett problem som finns är för mig väldigt märkligt, men som för många anses stötande, så beslutade jag mig för att ta bort den."

Rydh har uppmärksammats flera gånger tidigare efter att ha publicerat nedlåtande inlägg och påhopp mot personer från Mellanöstern och Afrika.

Expressen har förgäves sökt Annika Rydh för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag