Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD KU-anmäler Morgan Johansson efter Brå-rapporten

Personal vittnar om partisk forskning på myndighet.
Morgan Johansson (S).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Brottsförebyggande rådet (Brå) anklagas för att utföra partisk forskning och för att ”tillrättalägga” delar på grund av politiska påtryckningar.

Nu KU-anmäler Sverigedemokraterna justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

Det är ett forskarteam vid Linköpings universitet som gjort rapporten om Brottsförebyggande rådet. Forskarna har intervjuat över 35 personer som är, eller varit, involverade i Brås arbete.

Brå, som är en statlig förvaltningsmyndighet, har bland annat till uppgift att ”ta fram fakta om rättsstatistiken, brottsligheten och samhällets reaktioner på brottsförebyggande arbete”.

Men enligt studien från Linköpings universitet har anställda på Brå vid tillfällen ändrat i forskningsrapporter efter krav från chefer. Det kunde Svenska Dagbladet först berätta.

SD anmäler Morgan Johansson till KU

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, sa en tidigare anställd på Brå i studien.

Nu anmäler Sverigedemokraterna justitieminister Morgan Johansson, S, till konstitutionsutskottet, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

Marttinen efterlyser en undersökning av vilka på justitiedepartementet som kan ha utövat påtryckningar. Om det i förlängningen visar sig att ett statsråd varit inblandad i den påstådda påtryckningen måste hon eller han avgå, menar Marttinen.

https://twitter.com/sr_ekot/status/1206956885762592770

Morgan Johansson: ”Jag har inte tagit några initiativ”

Morgan Johansson känner inte igen kritiken mot Brå, säger han till TT.

– Jag kan bara svara för hur jag själv leder departementet, och jag har inte tagit några initiativ för att försöka styra forskning eller myndigheter på det här sättet. Sen kan jag naturligtvis inte svara för mina företrädare men det skulle förvåna mig om min företrädare Beatrice Ask (M) skulle göra något liknande, säger S-ministern.

– Jag är en stark vän av självständiga och oberoende myndigheter, och jag är också en mycket stark vän av fri forskning. Vi behöver ha ett självständigt underlag för att kunna skapa oss en bra bild av hur verkligheten ser ut.

Justitieutskottet har kallat till sig Brås generaldirektör för ett möte efter uppgifterna.

– Vi måste gå till botten med det här helt enkelt, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till DN.

Brå svarar på anklagelserna 

I en skriftlig kommentar till Ekot slår Brås generaldirektör, Björn Borschos, tillbaka mot anklagelserna om att myndighetens forskning skulle påverkats av politiska påtryckningar – och menar att man kan lita på den. 

Han skriver även att forsknings och statistikverksamheten bedrivs ”objektivt med vetenskapliga metoder och förhållningssätt”. Kritiken som riktats mot Brå vill generaldirektören inte kommentera men skriver i sitt uttalande att myndigheten har en omfattande kvalitetssäkring. 

”Men en sak vill jag klargöra och det är att Brå inte ändrar i några slutsatser i rapporter efter avstämning med departementet”. 

Han riktar även kritik mot den forskning som pekar på Brås bristande säkerhet och menar att rapporten kan ”ifrågasättas, inte minst när det gäller metodval”. 

Morgan Johansson: ”Känner inte igen bilden”

Morgan Johansson uttalar sig om Brå-rapporten.

Ny studie : Brå ”tillrättalägger” forskningsrapporter

Hör Malin Wieslander, en av forskarna bakom studien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.