Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD kritiseras efter begäran om SVT

Sverigedemokraternas partiledare om ett eventuellt nyval.
SD:s kulturpolitiske talesperson, Aron Emilsson, menar att Morgonstudion diskuterat ungdomsrån ur ett ensidigt perspektiv.
Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade SVT:s Morgonstudion, som SD nu kritiserar för partiskhet.
Foto: Skärmdump / SVT / Morgonstudion
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Under torsdagen begärde Sverigedemokraterna (SD) att kulturutskottet skulle kalla till sig public service-chefer för att svara på deras kritik om att bolagen är partiska. 

Nu kommenterar SVT:s vd Hanna Stjärne partiets utspel. 

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering, säger Hanna Stjärne i ett skriftligt uttalande. 

Under torsdagen framförde SD att de ville kalla till sig public service-chefer för att diskutera opartisk rapportering med dessa. 

– Det är frågor vi har lyft som har sin upprinnelse inte minst i förra torsdagens inslag i Morgonstudion där man diskuterade ungdomsrånen, med ett mycket ensidigt perspektiv, säger Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till SVT Nyheter

”Vill kalla publicister till riksdagen för att stå till svars”

Under fredagen kommenterade Hanna Stjärne partiets begäran i ett skriftligt uttalande: 

– Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering. Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige. Vi har ett system med en Granskningsnämnd dit synpunkter kan framföras. Det gäller alla, även politiker, säger Hanna Stjärne i uttalandet.  

SD:s kulturpolitiske talesperson, Aron Emilsson, lämnade under fredagen kompletterande kommentarer kring begäran i utskottet. 

– Det som faktiskt har hänt är att Sverigedemokraterna bjudit in public service-bolagen till kulturutskottet. Syftet är att ge dem en chans att redogöra för deras syn på tittares och lyssnares starka reaktioner efter den senaste tidens ensidiga inslag, bland annat om förnedringsrånen. Samt att ge utskottet möjlighet att ställa frågor om hur de ser på måluppfyllelsen om kraven på opartiskhet och saklighet, säger Aron Emilsson. 

Sverigedemokraterna kritiserar Rebecca och Fiona för partiskhet

SD kritiserar ett inslag om ungdomsrån i SVT:s Morgonstudion och lyfter även fram Sveriges Radio P3:s program ”Rebecca och Fiona med P3” men det framkom inte vad de hade synpunkter på i programmet. 

Aron Emilsson menade under torsdagen att det är många på sociala medier och i den ”allmänpolitiska debatten” som delar bedömningen att public service brister i opartiskhet. 

– Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet, säger Hanna Stjärne i uttalandet. 

SD: ”Oseriöst och en billig attack”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, reagerar med förvåning på SD:s begäran. 

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv. Jag har jobbat i decennier inom privatägda tidningar och är väldigt van vid att diskutera redaktionella beslut och publiceringar. Kritiken skiljer sig inte så mycket åt, men skillnaden är att det för public service finns en särskild möjlighet att få både opartiskhet och saklighet prövad – inom ramen för Granskningsnämnden, säger Charlotta Friborg till SVT Nyheter

Partiets önskan om att kalla till sig public service-cheferna hörsammades inte av majoriteten – och SD kritiserades i stället för att försöka utöva politisk styrning av public service. 

– Att kalla ett samtal om bolagens uppdrag för politisk styrning och censur är oseriöst och en billig attack från desperata meningsmotståndare vars enda syfte är att plocka politiska poäng. Att utskottet bjuder in företrädare för public service är inget nytt och det ska också tilläggas att vårt initiativ fick stöd av fler partier i utskottet, säger Aron Emilsson. 

Socialdemokraterna: ”Det här är anmärkningsvärt”

Kulturutskottets ordförande, Christer Nylander, menar att SD:s begäran inte är acceptabel. 

Socialdemokraterna är också kritiska. 

– Det här är anmärkningsvärt, vi har aldrig varit i en situation tidigare där man kallar in någon aktör till ett utskott för att man har problem med programmens innehåll. Det är att gå långt utöver vad politiken ska göra, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till SVT Nyheter.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.