Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD kräver Anders Thornbergs avgång

Regeringen presenterar nya förslag för att komma åt gängkriminaliteten.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna kräver att rikspolischefen Anders Thornberg avgår, rapporterar Ekot.

– Det behövs en ny polisledning, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) till radion.

Motiveringen ska vara att polisen inte förmår komma tillrätta med gängbrottsligheten.

– Det behövs en ny polisledning, som kommer in med ny kraft, ett kanske delvis annat sätt att tänka, som på ett bättre sätt förstår situationens allvar och som är villig att på allvar ta tag i de problem som vi står inför, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof till Ekot.

”Kanske inte uppgiften mogen”

Partiet har länge uttryckt kritik mot polisledningen. Jomshof säger till Ekot att det var påskupploppen, och polisens hantering av dem, som ledde honom till slutsatsen att ledningen behöver bytas ut.

– Man kanske inte riktigt var uppgiften mogen.

I december rapporterade Expressen att flera tunga företrädare för Sverigedemokraterna ansåg att partiet genom Tidöavtalet har rätt till inflytande över Thornbergs öde och tillsättandet av en eventuell efterträdare.

– Polisen är en myndighet som alldeles uppenbart faller in under Tidöavtalet, och därmed har vi precis samma rätt till inflytande som regeringspartierna, sade en central källa i partiet.

Regeringskällor som Expressen talade med gjorde en annan tolkning än SD. Enligt dem är det långt ifrån självklart att SD ska kunna påverka polisledningens utformning.

Inledningsvis rapporterade Ekot att Sverigedemokraterna framfört sitt avgångskrav till justitieminister Gunnar Strömmer (M) på ett möte mellan polisledningen och regeringen på torsdagen. 

Enligt Strömmers pressekreterare hölls dock inget sådant möte under torsdagen. Sverigedemokraterna uppges dock ha informerat regeringen i förväg om att man avsåg att gå ut med ett offentligt avgångskrav.

Anders Thornberg om polisens arbete att stoppa senaste våldsvågen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.