Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD kräver Stefan Löfvens avgång

<p>"Stefan Löfven har försatt oss i den här situationen genom att vägra samtala med Sverigedemokraterna", säger partiets gruppledare Mattias Karlsson på en presskonferens med anledning av Migrationsverkets asylprognos som presenterades tidigare i dag.</p>Foto: Jessica Gow/TT
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna kräver att statsminister Stefan Löfven avgår och utlyser nyval. De kräver också en folkomröstning om flyktingpolitiken.

– Svenska folket måste få säga sitt i den här frågan, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson (SD) på en presskonferens med anledning av Migrationsverkets asylprognos som presenterades tidigare i dag.

Enligt SD är det inte en kris Sverige befinner sig i utan en "fullständig katastrof". Enligt Mattias Karlsson är den nuvarande situationen inte en följd av flyktingsituationen i världen.

– Det är viktigt att understryka att det är ett direkt resultat av politiska beslut fattade i Sverige, säger Mattias Karlsson.

Förutom en folkomröstning kräver SD totalt asylstopp, totalt försörjningskrav på nyanlända och att välfärdstjänster kopplas mer till medborgarskap.

Inget av de övriga oppositionspartierna hade vid lunchtid några kommentarer om Migrationsverkets asylprognos på sina hemsidor.

"Löfven har försatt oss i den här situationen"

– Stefan Löfven har försatt oss i den här situationen genom att vägra samtala med Sverigedemokraterna och vägra skärpa upp regelverket som vi bad om förra hösten, och jag tycker att han ska ta sitt ansvar och avgå och utlysa nyval, säger Mattias Karlsson till TT.

TT: Hur skulle det lösa problemet?

– Folket måste få säga sitt om den här frågan hur vi ska gå vidare, både den parlamentariska situationen och den katastrofsituation vi står inför, säger Karlsson.

TT: Ni kräver en folkomröstning. Om folket sluter upp kring de andra partierna, lägger ni ned verksamheten då?

– Nej, det gör vi inte. Vi har många frågor på vår agenda. Men jag är helt övertygad om att svenska folket har fått nog av den här ansvarslösa politiken, säger Karlsson.

Mattias Karlsson: "För tidigt att uttala sig"

TT: Nu är det väldigt många som kommer på kort tid, men ni har väl alltid tyckt att det är för många?

– Vi har tyckt att invandringsnivåerna har legat på för hög nivå under väldigt lång tid. Vi har också varit oroliga för signalvärdet den här politiken har skickat ut i omvärlden.

TT: Hur ser du på den senaste tidens brandattentat mot flyktingförläggningar?

– Det är alltid fruktansvärt när mordbrand sker. Nu har jag ingen inblick i om det finns någon gärningsman eller motiv, så jag tycker att det är för tidigt att uttala sig.

TT: Finns det inte en risk att en tuff retorik kan underblåsa sådant här?

– Jag har väldigt svårt för den utgångspunkten, att ett parti som kritiserar en politisk inriktning som just nu är på väg att underminera välfärden och den finansiella stabiliteten skulle ha något slags ansvar för vad enskilda människor gör, säger Mattias Karlsson till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.