Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD kräver inga samtal för att stödja Kinberg Batra

M-ledaren Anna Kinberg Batra. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är den nya vändningen inom svensk politik: SD kräver inga samtal eller förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat. 

Det säger partiledaren Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

– Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord som Anna Kinberg Batra. Det viktiga är vad som kommer ut, säger han till tidningen.

Under helgen har Sverigedemokraterna samlats i Norrköping för sin valkonferens. Det är där han gör en kovändning: SD kräver inga samtal eller förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

Bara för två månader sedan sa Jimmie Åkesson att han kräver inflytande på fyra området för att stödja en alliansregering och Anna Kinberg Batra som statsministern. 

–  Invandringspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna. Där vill vi ha inflytande, sa Jimmie Åkesson till Expressen då.

Men nu är alltså tonen annorlunda. Jimmie Åkesson kräver inga samtal för att stödja moderatledaren som statsminister.

– Vi vill ha politiskt inflytande, vi vill ha igenom det som vi lovar våra väljare. Om nu inte jag ska betraktas som en statsministerkandidat, så har vi två andra att välja på i princip. Och den som genomför det mesta av vår politik har goda chanser att bli statsminister med vårt stöd, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter. 

Bara några dagar tidigare sa partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt till Dagens Industri att man inte kan få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med partiet.

Men nu har partiet vänt och Jimmie Åkesson kallar samtal för ett "spontant korridorsamtal uppe i kammarfoaljen".

I intervjun med Dagens Nyheter säger han i stället att förhandlingarna kan skötas med talmannen.

– Det vi behöver är ju garantier för att man komma bedriva politik i en viss riktning. Hur man meddelar oss det, det spelar inte mig så stor roll. Vi är inte ute efter den ena eller andra positionen. Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord som Anna Kinberg Batra och diskutera med henne. Det viktiga är vad som kommer ut. Och där tycker jag att vi redan har lyckats påverka Moderaterna, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, lämnar en kommentar på sms om Jimmie Åkessons uttalande. 

"Oavsett SD:s olika motstridiga besked blir det allt tydligare att det enda säkra sättet att få politisk förändring och byta regering är en röst på Moderaterna".