Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD kräver inflytande över rikspolischefens framtid

Kristersson: ”Förstår att det väcker frågor – det är förtroendeskadligt”
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: SVEN LINDWALL

Efter skandalerna inom polisen kan rikspolischef Anders Thornbergs framtid nu bli föremål för förhandlingar mellan SD och regeringen. 

Och tillsättandet av ny rikspolischef ska, om det blir aktuellt, samordnas med SD. 

Det uppger centrala källor i partiet för Expressen.

Just nu sitter regeringen och SD i samtal om styrningen av landets myndigheter, och de regleringsbrev som tas fram inför nästa år. 

Totalt har omkring 40–50 myndigheter sorterats in under samarbetet med SD, enligt Expressens uppgifter. 

En sådan myndighet som SD är med och påverkar styrningen av är polisen, vars ledning nu är föremål för en allvarlig förtroendekris efter Expressens avslöjanden. 

Krisen har fått flera att lyfta frågan om rikspolischefen Anders Thornbergs kan sitta kvar. 

”Faller in under Tidöavtalet”

Frågan ägs ytterst av regeringen, men i och med Tidösamarbetet har även SD inflytande över Thornbergs öde och tillsättandet av en eventuell efterträdare. Det uppger flera höga och centrala företrädare i Sverigedemokraterna som Expressen pratat med.

– Polisen är en myndighet som alldeles uppenbart faller in under Tidöavtalet, och därmed har vi precis samma rätt till inflytande som regeringspartierna, säger en central källa i partiet.

Enligt flera Expressens pratat med var det viktigt för SD att i regeringsförhandlingarna försäkra sig om inflytande över myndigheterna eftersom SD annars – som stödparti – går miste om makt och inflytande som normalt bara ligger hos regeringen. Och på den punkten anser man sig från SD ha varit framgångsrika. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson lyfte själv myndighetsstyrningen som viktig för partiet, i en intervju med Expressen förra veckan. 

Men frågan om SD:s rätt att inte bara utforma regleringsbrev för myndigheterna, utan även påverka generaldirektörers och andra myndighetschefer förordnanden, har inte prövats skarpt tidigare. 

Men det ser det alltså ut att göra nu, och det för landets största myndighet dessutom. 

SD har annan tolkning

Regeringskällor Expressen pratat med gör dock en delvis annan tolkning än SD, och beskriver det som långt ifrån självklart att SD ska kunna påverka polisledningens utformning. Här gör man alltså olika tolkningar av Tidöavtalet, där det inte uttryckligen står att SD har rätt att påverka tillsättandet av myndighetschefer – däremot utformningen av regleringsbreven som styr myndigheternas verksamhet. 

Skandalerna kring polisledningen har ännu inte tagits upp i samordningen i regeringskansliet, där de fyra Tidöpartierna alla sitter med. 

Från SD säger man sig inte vilja föregripa den utredning polisen själva tillsatt, men ordföranden för justitieutskottet Richards Jomshof (SD) har samtidigt gjort klart att partiet ser ”mycket allvarligt” på det som inträffat. 

SD:s kritik mot polisens ledning är heller inte ny och inte enbart kopplad till de nu uppdagade skandalerna, påpekade Jomshof på tisdagen. 

– Det handlar snarare om huruvida man varit kapabel att lösa de väldigt allvarliga problem vi har i Sverige, sa han till journalister i riksdagen.  

För SD är det enligt Expressens källor centralt att polisens ledning verkar för att fullt ut verkställa det som står i Tidöavtalet. Om det blir aktuellt att tillsätta en ny rikspolischef kommer det vara ett viktigt perspektiv för partiet, uppger man.

Krisen inom polisledningen

2021 lämnades det in en brottsanmälan mot rikspolischef Mats Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Anmälaren var säkerhetschefen Ari Stenman, och det utpekade brottsoffret var Noas underrättelsechef Linda Staaf. Det lades ned av åklagare. 2020 lämnades en anmälan om misshandel in, som också lades ned.


Linda Staaf har sagt till Expressen att hon inte ansett sig vara utsatt för brott, och att hennes relation till Mats Löfving var ytlig, när han var hennes chef på Noa.


I början av 2022 inleddes en förutredning om grovt tjänstefel om hur det gick till när Noa tillsatte Staaf 2015, när Löfving var chef där, för att ta reda på vilken relation de hade och om det kan ha påverkat rekryteringen. Efter Expressens avslöjanden meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning inletts. Polisen har också inlett en extern granskning av händelserna i polisledningen.

Mats Löfving har nu omplacerats. Linda Staaf ska vara kvar på Noa, och kommer inte att gå vidare till en tillfällig tjänst på justitiedepartementet.

Gunno Gunnmo: Fullständigt uteslutet att Löfving sitter kvar

Gunno Gunnmo: Fullständigt uteslutet att Löfving sitter kvar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.