Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-kräver att Ehn sparkas ut

Expressens David Baas intervjuar SD-ledamoten William Petzäll. Foto: Roger Vikström
Nu kommer krav på att sverigedemokraten Patrik Ehn ska sparkas ut ur partiet.
Men den högsta partiledningen fortsätter att vägra kommentera Expressens avslöjande om Ehns högerextrema kontakter.
- Det är helt oacceptabelt. Jag kan inte se att vi kan ha såna i partiet, säger SD-ledamoten William Petzäll om Ehn.

FAKTA

Patrik Ehns extremistkontakter


- Patrik Ehn var mellan 1985 och 1988 medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet och under några år också medlem i Föreningen för Sveriges framtid. 2004 gick han med i SD för andra gången och i dag är han gruppledare för partiet i Göteborgs kommun och sitter med i partiets skolpolitiska utskott.

- Expressen avslöjade i går att Ehn från 2003 fram till i dag haft kontakt med det högerextremistiska partiet NPD i Tyskland. Hans kontaktperson har varit Per Lennart Aae, en veteran inom högerextrema kretsar. Aae var tidigare medlem i Nordiska rikspartiet, men flyttade sedan till Tyskland där han blev något av ideologisk ledare inom NPD. Aae dömdes 2005 till böter för att i mejl, till bland andra förbundskansler Gerhard Schröder, ha skrivit att Förintelsen som "helhetsscenario inte var trovärdig".

- Ehn har förklarat sina NPD-kontakter med att han blev personlig vän med Lennart Aae 2003 när han bodde i Tyskland och att han egentligen inte sympatiserade med NPD:s åsikter. Trots detta har Ehn gratulerat NPD till valframgångarna och ondgjort sig över att SD tagit avstånd från utomparlamentariska grupper eftersom partiet inte vill förknippas med gatuvåld. Detta tyckte Ehn var ett "stort problem".

Expressen avslöjade i går att SD:s gruppledare i Göteborg Patrik Ehn från 2003 och fram till i dag haft regelbunden kontakt med det tyska högerextremistiska partiet NPD.
Ehn har själv bortförklarat sina kontakter med att han bara "skrivit några rader" och han velat hålla sig "á jour med europeisk politik" och därför tagit emot informationsrapporter från partiet.
Men Expressen kan nu visa att Ehns NPD-kontakter går djupare. Vid flera tillfällen har han gjort studiebesök hos det tyska extremistpartiet.
- Jag hade en personlig vän som var medlem, men jag har inte umgåtts med honom sen jag flyttade från Tyskland, säger Ehn.

"Ett ärende för partiet"

Men Expressens uppgifter visar att det inte alls bara rörde sig om något enstaka kompisbesök. 2003 bjöds Ehn in av NPD i Niederbayern att närvara vid en "Europakongress" i Nürnberg. Han hade då månaderna innan bjudits in på studiebesök hos NPD i Sachsen.
Patrik Ehn får skarp intern kritik efter Expressens avslöjande om hans högerextrema kontakter. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM Foto: Stefan Söderström
Är de här uppgifterna besvärande för dig i ditt politiska arbete?
- Jag tycker ändå att jag varit rätt så klar och tydlig med min politiska ståndpunkt och min syn på NPD, säger Patrik Ehn som påstår sig ta avstånd från partiet.
Men Patrik Ehn har inte berättat för sina SD-partikamrater om NPD-kontakterna. Efter Expressens avslöjande reagerar nu flera inom SD kraftigt.
- Just NPD är en väldigt extrem organisation som är mer eller mindre uttalade nynazister, säger SD-ledamoten William Petzäll och tillägger:
- Det här är nåt som kommer att bli ett ärende för partiet.
Ehn är i nuläget vice ordförande för partiets Göteborgsdistrikt. Distriktsordförande är Mikael Jansson, tidigare partiledare och numera riksdagsledamot:
- Jag kommer prata med honom, men det åligger partistyrelsen att diskutera eventuella ideologiska avvikelser.
- De har demonstrationer som är väldigt stökiga. Jag känner att det är ett parti som inte har ordning på sin verksamhet och avviker väldigt mycket ideologiskt från det vi står för, säger Jansson.

"Ingen partiledarfråga"

Men från högsta partiledningen vägrar man att kommentera.
Partisekreteraren Björn Söder meddelade i måndags att han inte pratar med Expressen. Jimmie Åkessons presssekreterare Linus Bylund:
- Det är absolut ingen partiledarfråga.
Partiet har inte heller någon åsikt om NPD, enligt Bylund.
- Vi har ingen syn på NPD alls. Vi har ingen detaljåsikt om nåt parti förutom eventuellt Danskt folkeparti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.