Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-kopplad stiftelse fick miljoner i hemliga gåvor

Mattias Karlsson, SD, är ordförande i Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism,
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

En insamlingsstiftelse som står Sverigedemokraterna när har fått över fem miljoner kronor i anonyma bidrag, avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”.

Experter säger till programmet att det strider mot reglerna om anonyma partibidrag.

Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, ISK, har som uppgift att samla in pengar. Ordförande är Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och medlem i partistyrelsen. Andreas Palmlöv, som är anställd av SD, sitter också i styrelsen, som bara består av tre personer.

TV4-programmet ”Kalla fakta” rapporterar att stiftelsen har fått över fem miljoner kronor i bidrag från okända håll.

Om ett parti har ett bestämmande inflytande över en stiftelse ska stiftelsens intäkter från insamlingar och bidrag redovisas öppet, enligt lagen om insyn i finansiering av partier.

Karlsson: Skulle få absurda konsekvenser

Experter som ”Kalla fakta” talat med säger att Sverigedemokraterna har sådant bestämmande inflytande över stiftelsen som avses i lagen.

– Kopplingen till Sverigedemokraterna är så stark att man måste anse att Sverigedemokraterna har ett bestämmande inflytande över stiftelsen, säger Claes Sandgren, professor emeritus i Statsvetenskap vid Stockholms universitet och tidigare ordförande för Institutet Mot Mutor, till ”Kalla fakta”.

Mattias Karlsson håller inte med.

– Definitionerna av vad en sidoorganisation är för något i lagen passar inte in på oss. Och det finns inget stöd för i lagen att det skulle finnas ett bestämmande inflytande bara för att det är två personer som är medlemmar i ett parti. Det skulle också få absurda konsekvenser. Till exempel skulle då kunna gälla innebandyklubbar, säger han till ”Kalla fakta”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.