Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD kommer rösta på Moderaternas budget

Jimmie Åkesson i riksdagen under debatten.Foto: Anders Wiklund/Tt
Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson under debatten.Foto: Anders Wiklund/Tt

SD-ledaren Jimmie Åkesson ställde en fråga till Moderatledaren Anna Kinberg Batra redan i inledningen av partiledardebatten:

– Vill Anna Kinberg Batra så snart som möjligt ha en annan regering?

Svaret:

– Senast 2018 vill jag leda alliansen i regeringsställning.

Beskeden från övriga allianspartier är att de kommer rösta på sina egna budgetförslag eller lägga ner sina röster vilket i praktiken innebär att det rödgröna budgetförslaget kommer att gå igenom.

Mandatfördelning i riksdagen:

M+SD = 133.

S+MP = 138.

Allianspartierna = 141.

S+MP + V = 159.

Allianspartierna+SD = 190.

Anna Kinberg Batra inledde partiledardebatten i riksdagen med ett tio minuter långt anförande. Sedan fick övriga partiledare replikera – och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ställde samma fråga, två gånger:

– Vill Anna Kinberg Batra så snart som möjligt ha en annan regering?

Moderatledaren konstaterade då att Sverigedemokraterna bara är ute efter att få uppmärksamhet.

– Jag vill bygga Sverige starkt, och det kan man inte göra med partier som är uttalat för att utlösa kriser och som inte har förslag för att bryta det nya utanförskapet. Jag tänker fortsätta leda Moderaternas arbete för att komma tillbaka starkare i regeringsställning.

När Jimmie Åkesson upprepade frågan svarade Anna Kinberg Batra:

– Det är inte vår avsikt att nu bidra till eller ta initiativ till att kasta Sverige in i en politisk kris. Det räcker inte att vara emot, Jimmie Åkesson, man måste också vara för något man kan genomföra.

SD röstar på Moderaternas budget

När riksdagen röstar om budgeten senare i höst kommer Sverigedemokraterna att stödja Moderaternas budget. Det rapporterade Sveriges Radio under onsdagsmorgonen. Om riksdagsledamöterna i de övriga allianspartierna skulle göra samma sak faller regeringens budget.

SD-ledaren säger att partiledningen tog beslutet under tisdagen.

– Det är en konsekvens av det vi sa förra året att vi sa att vi göra vad vi kan för att fälla varje regering som inte tar ansvar i invandringspolitiken. Så har ju Moderaterna även om det är på marginalerna, något lägre kostnader för migration, säger han.

Sverigedemokraternas besked att man ska rösta på Moderaternas budget bemöter M-ledaren med en axelryckning.

– De får rösta som de vill, jag tänker inte kasta in Sverige i politiskt kaos, säger Anna Kinberg Batra.

Stefan Löfven kräver besked från övriga partier

Statsminister ville under morgonen innan debatten inte svara på frågan om han är orolig utan krävde besked av de andra partierna.

– Är det någonting man kan lita på är det Sverigedemokraternas populism. I ett av de mest besvärliga lägen Sverige haft på mycket länge, både säkerhetspolitiskt och vad det gäller flyktingkrisen väljer de att rikta ett misstroendevotum, det är så populistiskt, säger han.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund förtydligade Folkpartiets partilinje tidigare i dag på Twitter: "Folkpartiet liberalerna kommer att rösta på vår egen budgetmotion. Sannolikt vinner den inte, och då kommer FP att avstå i huvudvoteringen."

 

 

Oscar Sundevall, presschef hos Centerpartiet, gav tydliga besked under debatten:

– Vi röstar på vår egen budget och inget annat, säger han till Expressen.

Beskedet från Ebba Busch Thor är att KD inte vill rösta på en budget de inte haft inflytande över. Kristdemokraterna gör alltså som C och FP och lägger ner sina röster i en andra omröstning om budgeten. Därmed är det helt klart att regeringens budget kommer att gå igenom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.