Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-juristens krav: "Målvaktspengar"

Sverigedemokraternas ekobrottsdömde partijurist Johan Larsson ville ha en "målvaktspeng" för att städa bort problembolaget Blåsippan.

Expressen kan nu, med interna dokument, avslöja hur partiet ville dölja bolagsproblemen inför valet förra hösten.

– Det är i princip vad det innebär, säger Johan Larsson om att han ville ha en "målvaktspeng".

Expressen kunde i går avslöja att Sverigedemokraterna anlitat en tidigare skalbolagskung, som dömts till fängelse i två år och sex månader för flera fall av grova ekobrott, för att hjälpa till med partiets problematiska bolagsaffärer. Den som skött kontakterna med honom från SD:s sida är partijuristen Johan Larsson - som själv är dömd för bokföringsbrott.

Den tidigare skalbolagskungen har hjälpt partiet med att starta ett nytt bolag - som är tänkt att ersätta det problematiska partibolaget Blåsippan AB. I hans detaljerade instruktioner till partiet berättar han hur Blåsippan ska försättas i likvidation samtidigt som det nya bolaget, Cylinderhatt AB, tar över mediebolaget Samtid & Framtid AB - ett bolag som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Del av SD-juristen Johan Larssons mejl till partiledningen där han begär en "målvaktspeng"

Fick betala skattetillägg

Expressen har granskat partibolaget Blåsippan och med hjälp av internt material har vi kartlagt hur partiet inför valet förra året försökte sopa problemen under matten - så att inte Skatteverket, medierna eller de egna medlemmarna skulle få reda på dem.

I november 2012 begärde skatteverket ut underlag för bolagets momsredovisning och när myndigheten under sommaren 2013 hade gått igenom allt visade det sig att partiet vid tolv tillfällen försökt dra av fakturor i bolaget som egentligen tillhörde andra bolag eller SD:s riksdagskansli. Skatteverket slog ned på detta och Blåsippan tvingades betala skattetillägg.

En dryg månad efter beslutet från skatteverket träffade SD-tjänstemannen Lars Andersson Blåsippans revisor. Beskedet från revisorn var alarmerande. I ett mejl till partiledningen i slutet av september 2013 skrev Andersson att det saknades bokföring för hela året - trots att miljonbelopp hade rullat genom bolaget:

"Hittills i 2013 finns inga underlag överhuvudtaget för SD´s bokförings räkning", skrev Andersson och fortsatte:

"Enligt senaste 2013 års säkerhetskopia vad gäller Blåsippan ser det inte ut som år 2013 ens är påbörjat. Ingen som helst aktivitet eller dokumenterade transaktioner. Det gäller en relativt stor summa pengar (3,7M + 1,1M + löpande kostnader för totalt, hittills, närmare 6MSEK) och det löper fortfarande på."

"Kommer inte ihåg"

Ett år senare stundade riksdagsvalet och partiet ville inte att problemen skulle bubbla upp då:

"då denna finansiella information vid något tillfälle kommer att vara offentlig; inget vi önskar under ett valår :)"

Partiet oroade sig för att "obekväma" frågor inte bara skulle komma från revisorn utan också från "Skatteverket (måste fixas innan de får chansen att ställa), Media (de gräver som vi vet hej vilt), kanske även från medlemmar som undrar vad deras avgifter används till", som Andersson skrev i sitt mejl.

Här är ni oroliga för att skatteverket, media och till och med de egna medlemmarna ska börja ställa obekväma frågor?

– Kommer inte ihåg hur jag tänkte eller varifrån jag hade fått den informationen. Ingen aning, säger Lars Andersson till Expressen.

Mejl med elva punkter

När valdagen i höstas hade passerats presenterade partijuristen Johan Larsson en lösning på Blåsippanproblemen för partiledningen. I elva punkter skissade han i ett mejl hur bolaget skulle rensas bort genom att försättas i likvidation. Han underströk också vilket problem det var att förknippas med bolaget:

"För alla personer med politiska uppdrag eller ambitioner är det här bolaget motsvarigheten till utbränt kärnbränsle."

Larsson ville inte själv gå lottlös om han skulle ta på sig hela ansvaret för bortstädningen genom att vara bolagets ende styrelseledamot. Punkt 8 på hans lista löd:

"Jag fakturerar partiet direkt för konsultarvodet löpande (eller snarare målvaktspeng)."

Termen "målvakt" används, ofta i ekobrottssammanhang, för när en person mot ersättning tar på sig det juridiska ansvaret för något som den som betalar vill undvika.

SD-juristen Johan Larsson intervjuas av Expressens David Baas.

"I princip vad det innebär"

När Expressen ber Larsson förklara varför han ville ha en "målvaktspeng" säger han:

– Det är ganska raljant, men det är i princip vad det innebär.

– Ansvaret för bolaget, eller snarare skulderna i bolaget, övergår på den styrelse som finns. Med tanke på att det bara var jag som var styrelse då så är det vad gemene man kallar målvakt.

Så du är en målvakt för Blåsippan?

– Eh, jag har inga tvivel om att bolagets skulder kommer att betalas.

Tycker du att det är förtroendeingivande att använda sån här terminologi när du är något av partijurist för SD?

– Javisst.

Att säga: "jag ska ta en målvaktspeng för att sköta bortstädningen av det här bolaget"?

– Eh, lite kan man kosta på sig faktiskt, säger Larsson.

Följden blev att Johan Larsson några månader efter begäran om "målvaktspeng" anlitade den ekobrottsdömde skalbolagskungen för att hjälpa till med bortstädning av Blåsippan.

Expressen har under två dagar sökt partisekreteraren Richard Jomshof som har ansvar för partiorganisationen. Under fredagen återkom han i ett mejl där han medgav att partiet anlitat den tidigare ekobrottsdömde skalbolagskungen som konsult men att uppgifterna om honom inte varit kända för partiet. Han menar dock att det "saknades förtroende" för konsulten och att partiet tagit in en advokatbyrå för att hjälpa till med partiets bolag.

Jomshof vill däremot inte svara på vad som gjort att det "saknades förtroende" för konsulten eller när förtroendet försvann. Inte heller svarar han på frågan om varför partiets bolag Cylinderhatt AB fortfarande är registrerat på en adress som hör till skalbolagskungen om partiet nu saknar förtroende för honom.

Expressen har också ställt frågor till Jomshof om vad han tycker om att partijuristen Johan Larsson begärt en "målvaktspeng" för att ta på sig ansvaret för bortstädningen av Blåsippan, om han kände till att Larsson är dömd för bokföringsbrott och hur det kommer sig att Blåsippan - när Jomshof själv satt i dess styrelse - försökte dra av fakturor som inte hörde till bolaget. Trots flera påstötningar har Jomshof inte svarat på de frågorna.


LÄS ÄVEN: SD anlitar dömd ekobrottsling för miljonaffärer 

SD:s bolag

Cylinderhatt AB

Nystartat SD-bolag som är tänkt att ersätta Blåsippan AB och ta över ägandet av Samtid & Framtid AB. SD har anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagskung för att hjälpa till med bolagsaffärerna. Kontakten med honom har skötts av partijuristen Johan Larsson som själv är dömd för bokföringsbrott.

Samtid & Framtid AB

SD:s mediebolag som ägs av Blåsippan AB och driver tidningen Samtiden. Användes efter järnrörskandalen för att "köpa ut" den skandaliserade SD-toppen Erik Almqvist (bilden). Just nu pågår en ekobrottsutredning mot bolaget där bland andra SD-ledamoten Martin Kinnunen är brottsmisstänkt.

Blåsippan AB

Bolaget ägs av partiet och äger i sin tur Samtid & Framtid AB. Har genom åren haft bristande bokföring och åkt på skattetillägg. Partiet vill göra sig av med bolaget genom att likvidera det och partijuristen Johan Larsson har sagt sig vilja ha en "målvaktspeng" för att ta på sig det städarbetet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.