Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-jurist skickar fogden på partiet

Sverigedemokraternas partijurist Johan Larsson skickar Kronofogden på partiet – kräver "målvaktspeng"
SD:s partisekreterare Rickard Jomshof: "Jag har åsikter om det men jag tänker inte uttala mig"Foto: Pelle T Nilsson
Jimmie Åkesson, partiledare SDFoto: Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraternas partijurist Johan Larsson krävde en "målvaktspeng" för att ta hand om partiets problembolag Blåsippan AB.

Expressen kan nu avslöja att han skickat Kronofogden på sitt eget parti - för att de ska betala hans "målvaktspeng" på 225 000 kronor.

– Jag förutsätter att jag kommer att få mina pengar på ett eller annat sätt, säger Larsson till Expressen.

SD:s problembolag

SAMTID & FRAMTID AB

■ SD:s mediebolag som ägs av Blåsippan AB och driver tidningen Samtiden. Användes efter järnrörskandalen för att "köpa ut" den skandaliserade SD-toppen Erik Almqvist. Just nu pågår en ekobrottsutredning mot bolaget där bland andra SD-ledamoten Martin Kinnunen är brottsmisstänkt.

BLÅSIPPAN AB

■ Bolaget ägs av partiet och äger i sin tur Samtid & Framtid AB. Har genom åren haft bristande bokföring och åkt på skattetillägg. Likvidation av bolaget pågår sedan 29 augusti i år och partijuristen Johan Larsson har sagt sig vilja ha en "målvaktspeng" för att ta på sig det städarbetet.

CYLINDERHATT AB

■ Nystartat SD-bolag som är tänkt att ersätta Blåsippan AB och ta över ägandet av Samtid & Framtid AB. SD har anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagskung för att hjälpa till med bolagsaffärerna. Kontakten med honom har skötts av partijuristen Johan Larsson som själv är dömd för bokföringsbrott.

Expressen avslöjade i slutet av augusti att Sverigedemokraterna anlitat en fängelsedömd skalbolagskung för att hjälpa till med partiets problematiska bolagsaffärer.

Skalbolagskungen hade hjälpt partiet med att starta ett bolag – Cylinderhatt AB – som skulle ersätta partiets helägda bolag Blåsippan AB som ska försättas i likvidation.

Den som skötte kontakten med skalbolagskungen var partijuristen Johan Larsson. Expressen kunde då också avslöja att Larsson, i en intern skrivelse till partiledningen, ville ha en "målvaktspeng" för att ta på sig styrelseansvaret för bortstädningen av Blåsippan AB.

Bara några dagar efter Expressens avslöjande skickade Larsson en faktura till partiet på 225 000 kronor inklusive moms. Expressen har kunnat ta del av fakturan eftersom den finns med som underlag till en ansökan om betalningsföreläggande som inkom till Kronofogdemyndigheten i tisdags.

"Tråkigt att gå den vägen"

Partijuristen har alltså vänt sig till Kronofogden för att förmå sitt parti att betala "målvaktspengen" till honom.

I handlingarna hos myndigheten skriver Johan Larsson att fordran avser "Konsultarvode för förberedelse för bolagslikvidation" och att ursprungsfakturan till partiet förföll den 12 september.

När Expressen når Larsson på telefon säger han:

– Det är tråkigt att behöva gå den vägen.

Det här är ändå ditt parti, din arbetsplats och personer som du träffar i stort sett dagligen?

– Jo, men det här är ett uppdrag som jag gjort utanför den ordinarie tjänsten, säger Larsson.

Hur kom du fram till summan 225 000 kronor?

– Jag kollade den praxis som finns och det är ungefär där det ligger för att utföra den här typen av uppdrag.

Om det blir en fortsättning på detta, är du beredd att driva det vidare?

– Ja, om vi inte kommer fram till någon lösning.

Vad tror du om möjligheterna att komma fram till en lösning?

– Jag förutsätter att jag kommer att få mina pengar på ett eller annat sätt, säger Larsson och tillägger att han inte fått några reaktioner från partiet på ansökan till Kronofogden.

"Känner till fakturan"

Richard Jomshof är partisekreterare och därmed ansvarig för partiets organisation. Han säger att han inte kände till att partijuristen släpat partiet till Kronofogden, däremot visste han om ursprungsfakturan:

– Jag känner till fakturan och det finns en diskussion mellan oss och Johan Larsson. Mer än så kan jag inte säga.

Vad säger du om summan på 225 000 kronor?

– Jag kan inte uttala mig om det. Detta är något vi diskuterar internt.

Vad tycker du om att han tar det via Kronofogden?

– Jag har åsikter om det men jag tänker inte uttala mig om det, säger Richard Jomshof.

Partiets bolagsaffärer har hittills lett till stora problem. Just nu pågår en ekobrottsutredning mot riksdagsledamoten Martin Kinnunen för hans roll i bolaget Samtid & Framtid AB.

Bortstädningen av bolagsproblemen har också stött på hinder.

Den 29 augusti inleddes likvidationen av Blåsippan AB, men i samma veva drabbades ersättningsbolaget Cylinderhatt AB av ett styrelseavhopp.

Avhoppet gör att bolaget nu saknar en fulltalig styrelse.