Foto: Jan Wiriden
 Foto: Jan Wiriden

SD-jurist fick sparken – jobbar ändå kvar

Publicerad

Joel Ankar, 30, jurist i Sverigedemokraterna, skrev grovt rasistiskt på Flashback, visade Aftonbladets granskning.

När det blev känt meddelade EU-parlamentarikern Kristina Winberg att han skulle få sparken med omedelbar verkan.

Men Joel Ankar jobbar fortfarande kvar.

– Förtroendet för honom är allvarligt skadat och vi vill att han ska sägas upp, och det pågår nu en process för att se om det är möjligt, säger Henrik Vinge, pressekreterare på Sverigedemokraterna.

Joel Ankar, 30, är en av många som hatar och kränker anonymt på nätet.

Sedan i höstas bor han i Bryssel och är avlönad av Europaparlamentet som parlamentariker Kristina Winbergs medarbetare.

Men Aftonbladets granskning visade vilka grova rasistiska och kränkande inlägg han gjort på nätforumet Flashback.

Där skriver Joel Ankar bland annat att kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki är ett "judesvin med fittig attityd". Han försvarar även apartheid och menar att kvinnor som blir slagna har sig själva att skylla.

"Jag skulle tro att många män som slår sina kvinnor gör det av samma anledning som vissa föräldrar slår sina barn; nämligen av frustration och förtvivlan och en känsla av att kvinnan inte förmår ta till sig av verbal kritik alternativt inte ens går att diskutera normalt med, och således endast är mottaglig för en resolut örfil eller dylikt." skriver Joel Ankar anonymt, enligt Aftonbladet.

"Väldigt lång procedur"

De senaste kränkande inläggen av Joel Ankar gjordes för två år sedan.

När Kristina Winberg möttes av Aftonbladets uppgifter sa hon att Joel Ankar fått sluta med omedelbar verkan.

Men två veckor senare jobbar han fortfarande kvar.

– Han jobbar inte politiskt, utan i dagsläget gör han administrativa uppgifter, som fakturor och kalendrar, säger Kristina Winberg till Aftonbladet.

Hon menar på att det är "en väldigt lång procedur" för att ska bli en uppsägning och hon får stöd av sitt parti som anser att Joel Ankar bör sägas upp.

– Partiet har varit tydligt i det här. Förtroendet för den här personen är allvarligt skadat och därför har man ansökt till Europaparlamentet om att personen ska sägas upp. Men som tjänsteman gäller arbetsrättsliga regler och medan processen pågår så har den här personen omplacerats till administrativa sysslor, säger Henrik Vinge, pressekreterare på Sverigedemokraterna.

Men har inte Kristina Wiberg makten att avskeda honom?

– Nej. Hon kan ansöka om det och det har hon också gjort, säger Henrik Vinge.

En av de tre EU-parlamentarikerna som i början av månaden krävde Ankars avgång var Cecilia Wikström (FP). Hon är upprörd:

– Att Winberg har fortsatt förtroende för någon som tydligt visat att han har rasistiska och antisemitiska åsikter säger ganska mycket om hennes värderingar. Det är naturligtvis oerhört allvarligt att Joel Ankar på ett så flagrant sätt bryter mot EU:s grundläggande värderingar genom de fasansfulla och djupt kränkande uttalanden som han tidigare gjort.

"Politisk motståndare"

Enligt Cecilia Wikström kan Kristina Winberg avskeda Joel Ankar om hon så vill.

– Hon har naturligtvis alla möjligheter att göra detta, säger hon till Aftonbladet.

Men Sverigedemokraterna har en annan syn på det.

– Det är inte den informationen vi har fått. Vi har gjort vad vi har kunnat. Cecilia Wikström är en politisk motståndare och har anledning att säga så, säger Henrik Vinge.

Men vad anser ni om att Joel Ankar fortfarande sitter kvar?

– Vi har ansökt om att han ska sägas upp vilket vi vill att han ska göra, och det är en process nu som måste gås igenom. Han är anställd av Europaparlamentet och inte av oss. Vi har agerat som vi kan och det har Kristina också varit tydlig med, säger Henrik Vinge.

"Jag har mognat"

När det blev känt vad Joel Ankar skrivit på Flashback skrev han själv ett sms till Metro där han ångrade sina inlägg. Han meddelade att han tar "starkt avstånd" från det han skrivit:

"Uttalandena jag gjorde då skrevs i affekt och präglades av okunnighet, okänslighet och ilska. Jag är en annan person i dag och har mognat betydligt. Jag vill be om ursäkt till de som känt sig kränkta eller illa berörda av mina uttalanden."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag