TOMMA PLATSER. SD:s partiledare Jimmie Åkesson anländer till riksdagshuset efter valet. Enligt en kartläggning så saknar SD folk i 52 kommuner och lämnar 60 stolar tomma. Foto: Christian Örnberg
TOMMA PLATSER. SD:s partiledare Jimmie Åkesson anländer till riksdagshuset efter valet. Enligt en kartläggning så saknar SD folk i 52 kommuner och lämnar 60 stolar tomma. Foto: Christian Örnberg

SD jagar nya namn på nätet

Publicerad
Uppdaterad
En vecka efter valet har redan fem Sverigedemokrater valt att hoppa av sina kommunuppdrag.
Samtidigt ska SD anställa 30 personer för att bygga upp organisationen och minska avhoppen.
- Trycket är hårt på dem som stöder SD, säger Erik Almqvist, riksdagsledamot och pressekreterare för SD.
Intåget i riksdagen och framgångarna i kommun- och landstingsvalen ger SD ett tillskott på 300 miljoner kronor i partikassan under den kommande mandat- perioden.
- I den uträkningen så ingår även riksdagslönerna, säger Erik Almqvist.

"Delar vår syn"

SD letar nu efter politiska sekreterare och kanslipersonal, bland annat på internetforumet Flashback.
- Många som skriver på Flashback delar våra syn och har de kunskaper som vi söker, säger Erik Alm-qvist.

Plockade bort annons

Erik Almqvist. Foto: Christian ÖrnbergErik Almqvist blev dock tvungen att plocka bort annonsen, eftersom en av få regler som finns angående innehållet på Flashback förbjuder annonser.
Fem personer har hittills valt att lämna sina uppdrag för SD.
- Vi är fortfarande ett parti som växer och det är många som hoppar av eftersom det är ett hårt tryck på de som går ut med att de stöder SD. De utsatts för hot och får problem på sin arbetsplats och i kontakten med grannar och bekanta, säger Erik Almqvist.

Kan inte fylla sina platser

Trots att SD inte kan fylla alla de platser de fick i kommunvalet så kan de kvittera ut lokala partistöd.
Enligt tidningen Dagens Samhälle så rör det sig om totalt 100 miljoner kronor.
- Vi kommer att använda pengarna till att förstärka vår organisation, säger Erik Almqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag