SD: Invandrare ska svära kungen lojalitet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD-ledamöterna David Lång (bilden) och Mikael Jansson kräver i en motion att den som söker svenskt medborgarskap ska svära sin lojalitet till kungen.
Foto: Sven Lindwall

De vill att de som söker svenskt medborgarskap ska svära lojalitet till kungen.

Kravet förs fram i en motion av SD-ledamöterna David Lång och Mikael Jansson.

Om man bara kommer in helt utan förutsättningar så tror man kanske att man kan bete sig lite hursomhelst och det är det jag vill undvika, säger David Lång, SD.

När den allmänna motionstiden gick ut i måndags eftermiddag hade det kommit in nära 3 000 motioner från riksdagsledamöterna.

Ett av förslagen kommer från Sverigedemokraternas riksdagsledamöter David Lång och Mikael Jansson, skriver Dagens Nyheter.

Ledamöterna har lämnat in en lista på tio punkter om vilka krav som bör ställas på medborgarskapet. Där anförs bland annat att invandrare bör avkrävas en ed där de svär trohet mot kungen och den svenska staten.

"En utländsk medborgare som önskar få ett svenskt medborgarskap bör avkrävas en ed om att han eller hon svär trohet och lojalitet till Sveriges Konung" skriver Lång och Jansson i motionen.

De vill även att invandrare ska genomgå en särskild "medborgarskapsutbildning" med språktest och prov i svensk kultur och historia innan man kan bli svensk medborgare.

Annars vet man inte om de har dessa förmågor och kunskaper, och det är väl lämpligt att de har det om de ska bli svenska medborgare. Det står ju också i den här motionen att man bör bedömas vara en tillgång för Sverige - och har man inte de kunskaperna då är man definitivt inte någon tillgång för Sverige. Och varför ska vi då ge dem medborgarskap, säger David Lång.

I motionen oroar han och Mikael Jansson sig även för att vissa stadsdelar i storstäderna "antalsmässigt domineras av invandrare" och att det "i förlängningen leda till att utländska medborgare, utan känsla för svenskt samhällsliv, svensk kultur och svenska traditioner, utövar en betydande politisk makt i Sverige."

De vill därför att en person måste ha varit svensk medborgare i minst tio år innan han eller hon kan utses till statsråd eller röstas in i riksdagen.

Vi vill uppnå ett samhälle som återgår till assimilationsprincipen, säger David Lång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.