SD: Inte på den nivån som med Erik i går

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen i dag.

I går lämnade Erik Almqvist sina partiuppdrag för Sverigedemokraterna.

Expressen kan i dag avslöja filmen som visar hur SD-riksdagsmännen Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnar sig för gatuslagsmål – mitt i Stockholm.

– Jag upplever inte att han har betett sig lika illa som jag har gjort, säger Erik Almqvist i SVT:s "Gomorron Sverige".

Kort därefter kom uppgiften att Ekeroth tar timeout.

Erik Almqvist fortsatte att förklara att bråket på Kungsgatan 2010 hängde ihop med en period då han mådde dåligt.

– Det är klart att jag är väldigt ångerfull och mår dåligt över att jag har sagt olämpliga saker till folk, säger han i ”Gomorron”.

"Inte betett sig lika illa"

Han fortsätter att hävda att han inte har någon helt klar minnesbild över vad som hände och sades den där septembernatten.

Den nya filmen som Expressen.se publicerar i dag visar hur Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran. Hon sträcker fram handen mot mobilen och säger "Släpp den där". Ekeroth svarar då: "Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!"

– Så som jag minns situationen så är det en tjej som återigen försöker ta hans telefon i från honom och han håller bort den. Jag upplevde aldrig att Kent gav sig på, på allvar. Men återigen så är det 2,5 år sedan. Jag har ingen superklar minnesbild, säger Erik Almqvist.

I går tvingades Erik Almqvist att avgå. Vad som händer med Kent Ekeroth som också filmade hela bråket med sin kamera, är oklart.

– Jag kan inte uttala mig om Kent Ekeroth. Jag upplever inte att han har betett sig lika illa som jag har gjort.

"Inte på den nivån"

Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, säger till TT att de kommer att "meddela sin ståndpunkt i det uppkomna ärendet".

På den direkta frågan från TT om det blir en ny presskonferens i dag, svarar han:

– Nej, det tror jag inte. Det är inte på den nivån som med Erik i går.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att han inte varit i kontakt med Kent Ekeroth på torsdagsmorgonen, men att partiet kommer att lämna kommentarer under förmiddagen.

Mer information följer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.