Expressen i dag.
Expressen i dag.

SD: Inte på den nivån som med Erik i går

Publicerad

I går lämnade Erik Almqvist sina partiuppdrag för Sverigedemokraterna.

Expressen kan i dag avslöja filmen som visar hur SD-riksdagsmännen Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnar sig för gatuslagsmål – mitt i Stockholm.

– Jag upplever inte att han har betett sig lika illa som jag har gjort, säger Erik Almqvist i SVT:s "Gomorron Sverige".

Kort därefter kom uppgiften att Ekeroth tar timeout.

Erik Almqvist fortsatte att förklara att bråket på Kungsgatan 2010 hängde ihop med en period då han mådde dåligt.

– Det är klart att jag är väldigt ångerfull och mår dåligt över att jag har sagt olämpliga saker till folk, säger han i ”Gomorron”.

"Inte betett sig lika illa"

Han fortsätter att hävda att han inte har någon helt klar minnesbild över vad som hände och sades den där septembernatten.

Den nya filmen som Expressen.se publicerar i dag visar hur Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran. Hon sträcker fram handen mot mobilen och säger "Släpp den där". Ekeroth svarar då: "Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!"

– Så som jag minns situationen så är det en tjej som återigen försöker ta hans telefon i från honom och han håller bort den. Jag upplevde aldrig att Kent gav sig på, på allvar. Men återigen så är det 2,5 år sedan. Jag har ingen superklar minnesbild, säger Erik Almqvist.

I går tvingades Erik Almqvist att avgå. Vad som händer med Kent Ekeroth som också filmade hela bråket med sin kamera, är oklart.

– Jag kan inte uttala mig om Kent Ekeroth. Jag upplever inte att han har betett sig lika illa som jag har gjort.

"Inte på den nivån"

Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, säger till TT att de kommer att "meddela sin ståndpunkt i det uppkomna ärendet".

På den direkta frågan från TT om det blir en ny presskonferens i dag, svarar han:

– Nej, det tror jag inte. Det är inte på den nivån som med Erik i går.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att han inte varit i kontakt med Kent Ekeroth på torsdagsmorgonen, men att partiet kommer att lämna kommentarer under förmiddagen.

Mer information följer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag