Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD infiltrerade KD:s första maj-tåg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverigedemokraterna gick med i Kristdemokraternas 1 maj-tåg i Uppsala.

Sedan skröt de om det på Twitter.

- Det där är ett klassiskt extremistknep som kallas entrism. De försöker ta sig in i respektabla sammanhang för att själva framstå som respektabla, säger Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö.

En anklagelse SD:s landstingsråd Pavel Gamov vänder sig mot.

– Vi var inbjudna av KD att gå i tåget.

Det är inte bara arbetarrörelsen som demonstrerar på 1 maj. Sedan åtta år tillbaka demonstrerar även Kristdemokraterna i Uppsala.

Men i år fick de oönskat sällskap. 

Twittrade om deltagandet

På Twitter skröt flera Sverigedemokrater öppet om att de deltog i Kristdemokraternas arrangemang i Uppsala.

"Står på KD:s första maj-torgmöte på S:t Eriks torg i Uppsala och lyssnar till @MikaelOscarsson", skrev Pavel Gamov, landstingsråd för SD i Uppsala län, på sin Twitter under tisdagen.

När Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö påpekade på sin Twitter att SD "gamade på KD-tåget i Uppsala" fick han direkt mothugg.

"Jag som i min enfald trodde att tåget och torgmötet var öppet för alla som håller med om dess budskap, vilket SD gör", skrev Pavel Gamov.

"Får hålla ögonen öppna"

Även Joakim Larsson, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, kommenterade Ingerös påpekande, genom att retweeta honom och skriva "Bitter?".

- Det där är ett klassiskt extremistknep som kallas entrism. De försöker ta sig in i respektabla sammanhang för att själva framstå som respektabla. Socialdemokraterna råkade ut för samma sak på 80-talet, då vänsterextrema grupper försökte ta sig in i partiet. Vi får hålla ögonen öppna, för SD tycks nu försöka göra samma sak mot oss, säger Göran Hägglunds presschef.

Pavel Gamov (SD) är helt oförstående till kritiken. Gamov säger sig ha haft en mejlväxling med KD:s ordförande i Uppsala, Jonas Segersam, inför 1 maj-tåget, och fått en inbjudan att delta. Segersam ska dock ha påpekat att KD har som policy att man inte kan "ha med egna plakat, partisymboler eller andra budskap än de vi tillhandahåller". 

I en skriftlig kommentar till Expressen.se skriver Gamov:

"Johan Ingerös påståenden är befängda och tyder på desperation. SD har i förväg kontaktat KD i Uppsala och fått ett godkännande av partiets lokale ordförande Jonas Segersam att gå med i tåget och vara med på torgmötet. Även vänsterpartister deltog på torgmötet - är dessa också infiltratörer i så fall?".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.