Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksdagen röstar igenom nya invandringsbeslutet

Hans Eklind (KD): ”Inte den stora volym folk försöker skrämmas med”
Paula Bieler (SD) är missnöjd med KD:s val i dagens riksdagsomröstning.
Foto: OLLE SPORRONG
Maria Malmer Stenergard (M) till höger.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Hans Eklind (KD) röstar ja till ökad anhöriginvandring.
Foto: LISA MATTISSON

Riksdagen har röstat ja till utökad anhöriginvandring till Sverige.

Kristdemokraterna stöder det nya lagförslaget tillsammans med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. 

– Sverige befinner sig i en integrationskris. Att blunda för det här är fel väg att gå, säger riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M). 

Dagens beslut från riksdagen betyder att även alternativt skyddsbehövande får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige, så kallad anhöriginvandring. I nuläget får bara flyktingar det.

Dessutom förlängs lagen om tillfälliga begränsningar för möjligheten att få uppehållstillstånd till 2021.

Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda partierna som röstade emot lagförslaget. 

Moderata riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard sa efter voteringen att det nya beslutet visar att regeringen och KD inte tar ”integrationskrisen” på allvar. 

– Man verkar helt obekymrad från regeringens sida. Man blundar för vad som har hänt efter 2015, det är fortfarande kris ute i kommunerna. Vi säger nej till det här eftersom vi behöver en stram flyktingpolitik. 

Maria Malmer Stenergard (M): ”Sverige befinner sig mitt i en integrationskris”.

”Ett felaktigt beslut”

– Ett felaktigt beslut. Vi har i Sverige under lång tid haft en omfattande invandring och ett stort integrationsmisslyckande som vi måste ta tag i. Om vi ska lyckas med det och för lång tid framöver måste vi ha en stram invandring, fortsätter Maria Malmer Stenergard.

KD, SD och M är oppositionspartierna i riksdagen i nuläget, men i den här frågan sticker KD ut och röstar som regeringen med S och MP samt C och L.

I går skrev Kristdemokratiska ungdomsförbundet KDU:s ordförande Martin Hallander på Expressen Debatt att KDU motsätter sig KD:s val. ”Det är oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge”, skrev han bland annat.

 Men riksdagsledamoten Hans Eklind ser inte på den saken med någon större oro.

– Jag har varit ungdomsförbundsordförande så jag vet att man driver politik och ibland så landar man inte i samma politik som moderpartiet. Jag har respekt för ungdomsförbundets argumentation och jag vet att de har respekt för vår också, säger han.

Höjer varningens finger

Och även om han röstade för dagens lagförslag höjer han ett varningens finger för att svensk migrationspolitik måste bli mer stadig i framtiden.

– Det är ju en tillfällig lag som förlänger en tillfällig lag. Vi måste tänka mycket mer långsiktigt när det gäller svensk migrationspolitik, säger Hans Eklind.

Sverigedemokraten Paula Bieler säger att hon inte förstår hur KD röstat i riksdagen i dag.

– Ur ett humant perspektiv är det aldrig läge att göra det lönsamt att ta farliga vägar där man anlitar människosmugglare. Det är det regeringen gör tillsammans med Centern, Liberalerna och tyvärr också Kristdemokraterna, säger hon och lägger till om KD:

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen. 

Morgan Johansson (S): ”Otroligt viktigt att få den här möjligheten”.

”Kommer att få konsekvenser”

Enligt henne kommer öppningen för mer anhöriginvandring att leda till fler splittrade familjer och att fler ekonomiskt ansträngda svenska kommuner drabbas.

Det sänder också förvirrande olika signaler att Sverige nu ändrar sig i migrationspolitiken, tycker Paula Bieler.

– Det är en ogenomtänkt och skadlig politik. Det kommer att få konsekvenser. Det kommer att påverka migrationsmönstret, säger hon.

När röstningen var genomförd under eftermiddagen och det stod klart att förslaget gått igenom var Paula Bieler inte förvånad men besviken. 

– Det är väl ganska väntat. Det händer extremt sällan och var väldigt många år sedan det sist hände att resultatet i kammaren blir något annat än vad partierna har sagt i förväg.  Men det är klart att jag tycker att det var ett dåligt beslut. '

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är å andra sidan nöjd med dagens votering, och gläder sig åt att även KD röstade som dem. 

– Det signalerar ju att regeringen har hamnat rätt, säger Johansson till TTDagens förändring av lagen

Regeringen föreslår att den nuvarande tillfälliga lagen, som trädde i kraft 2016 och begränsar möjligheten att få uppehållstillstånd, förlängs till och med 19 juli 2021.

Regeringen föreslår också att alternativt skyddsbehövande – likt flyktingar –  får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. Det gäller inte personer under 21 år.

Förändringarna börjar gälla 20 juli 2019.

En majoritet i socialförsäkringsutskottet i riksdagen har röstat ja till regeringens förslag.

Källa: Riksdagen

Riksdagen beslutar om anhöriginvandring: ”Måste ha en stram invandring”.
Prognos: Hyfsade solchanser till midsommar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.