Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD i Luleå kopierade kollegernas budget

I sitt budgetförslag vill Sverigedemokraterna i Luleå satsa på den "skånska landsbygden". Budgeten är kopierad från partikollegerna i Lund.
Foto: Kenneth Larsson

I sitt budgetförslag vill Sverigedemokraterna i Luleå satsa på den "skånska landsbygden".

Och ta 51 miljoner från en verksamhet som inte finns.

De har kopierat alltihop från sina partikollegor i Lund.

– Det spelar ingen roll att ni kritiserar oss. Vi växer bara vi får uppmärksamhet, säger gruppledaren Oscar Rosengren, SD, enligt NSD.

Sverigedemokraterna i Luleå har klippt och klistrat hela sitt lokala budgetförslag från sina partikollegor nere i skånska Lund. De har bara bytt ut ordet Lund mot Luleå, skriver NSD på tisdagen.

Men de har inte ändrat innehållet. I budgetförslaget står till exempel att SD i Luleå vill satsa pengar på den "skånska landsbygden".

– Det är respektlöst att ta betalt av Luleåborna för att sitta i fullmäktige och sedan lägga en motion som inte ens berör Luleå kommun, säger Carina Sammeli, S, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

"Extremt oseriöst"

Carina Sammeli och partikollegan Nils Harnesk upptäckte kopieringsfadäsen mitt under tisdagens budgetdebatt. Verksamheterna och kostnaderna stämde inte.

– Och de använde begrepp som vi inte använder i Luleå, vilket jag tyckte var väldigt konstigt. De skrev om tilläggsbelopp för utlandsfödda barn, det finns inte ens, säger hon.

I en post vill SD i Luleå ta bort 51 miljoner i "tillägg till utlandsfödda barn". En utgift som inte ens finns i Luleå. Formuleringarna hittas däremot ordagrant i en budgetmotion från SD i Lund, där riksdagspolitikern Kent Ekeroths lillebror Ted Ekeroth är ordförande.

– Oscar (Rosengren, SD, red. anm.) svarade att om han får titta på siffrorna så ska han nog hitta 51 miljoner även i Luleå, extremt oseriöst. Då säger han att "motionen var ju bra, så jag tog den", säger Carina Sammeli.

Han erkände att de hade klippt och klistrat?

– Jodå, det gjorde han.

SD i Luleå: Har inte tid

Oscar Rosengren är gruppledare för SD i Luleå. För det får han ett arvode på över 30 000 kronor i månaden. Därför rasar andra lokalpolitiker mot hans klipp-och-klistrande.

– Det är ju märkligt när de har en heltidsarvoderad politiker. Får man 30 000 i månaden kan man kräva mer, säger Nils Harnesk, S, till NSD.

– Det spelar ingen roll att ni kritiserar oss. Vi växer bara vi får uppmärksamhet, säger Oscar Rosengren enligt tidningen.

När Expressen söker honom på telefon trycker han först bort våra samtal. Han svarar sedan i ett sms, men vägrar fortfarande att låta sig intervjuas på telefon.

"Du är välkommen att skicka dina frågor mail-ledes varpå jag ska granska dem när tid för detta infinner sig".

Expressen har mejlat frågor till honom, men han har inte svarat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.