Christian Westling, Erik Almqvist och Kent Ekeroth.
Christian Westling, Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

SD i krismöte efter avslöjandet

Publicerad

Ögonvittnen berättade i Expressen att SD-riksdagsmannen Erik Almqvist uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt under ett gatubråk i centrala Stockholm.

Men när Expressen vid två tillfällen konfronterar Almqvist med uppgifterna nekar han – och dementierna fortsätter sedan på sociala medier.

Men i dag kan Expressen visa filmbevisen.

Det var den 3 juni 2010 som tre tunga SD-profiler – Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling – hamnade i ett bråk på Kungsgatan i centrala Stockholm.

I går berättade vittnen i Expressen att Erik Almqvist, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, uttryckte sig rasistiskt under bråket och använde uttryck som "babbe" och "blatte-älskare", och att han även kallade en kvinna som konfronterade SD-männen för "lilla horan."

Men när Expressen konfronterade Erik Almqvist med uppgifterna i förra veckan förnekade han allt.

– Det stämmer absolut inte.

Du ska ha sagt blatte-älskare?

– Nej.

"Babbe"?

– Det har jag absolut inte gjort.

En kvinna som vi pratat med säger att du kallade henne för "hora."

– Det är absolut inte sant.

När Expressen frågar Erik Almqvist igen på tisdagen fortsätter han att neka till allt.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans, sa Erik Almqvist till Expressen.se.

Även övriga inblandade förnekade på tisdagen bestämt vittnenas uppgifter.

"Kan intyga att det inte stämmer"

"Anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia" skrev Kent Ekeroth på Facebook.

Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, skrev också på Facebook:

"Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer."

Och Erik Almqvist skrev:

"Lägligt att hitta ett anonymt vittne så där 2,5 år i efterhand. Som plötsligt minns enstaka ord ur en lång nattlig argumentation."

I natt lade Erik Almqvist ut ett längre inlägg på sin Facebook-sida. Där skriver han att han inte minns något av orden som påstås och att det gör honom "rejält ångerfull." Han skriver att bråket uppstod efter en tid då han "flera gånger blev attackerad på stan."

"Jag har, i samråd med partiet, jobbat med den bittra och hämndlystna sidan av mig själv länge nu och helt ändrat levnadsmönster för att aldrig hamna i dylika situationer. Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare."

Krismöte på onsdagen

På onsdagsmorgonen kallade SD:s ledning till ett krismöte kring den film som Expressen publicerat. Klockan 11.15 höll sedan partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens.

– Jag har talat med Erik i dag. Jag har uppmanats och han har accepterat att lämna sina uppdrag i partiet, sa Åkesson.

Samtidigt får Erik Almqvist stöd av vännerna.

"Erik är en av de bästa vi har. Vad ingen verkar komma ihåg är att killen på gatan blir omhändertagen av polis något senare, när vi lämnat platsen. Skulle han bli det om han var lugn och snäll?" skriver Kent Ekeroth.

Christian Westling skriver:

"Stå på dig kompis. Det här tar vi oss igenom."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag