Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD i krismöte efter avslöjandet

Christian Westling, Erik Almqvist och Kent Ekeroth.

Ögonvittnen berättade i Expressen att SD-riksdagsmannen Erik Almqvist uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt under ett gatubråk i centrala Stockholm.

Men när Expressen vid två tillfällen konfronterar Almqvist med uppgifterna nekar han – och dementierna fortsätter sedan på sociala medier.

Men i dag kan Expressen visa filmbevisen.

Det var den 3 juni 2010 som tre tunga SD-profiler – Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling – hamnade i ett bråk på Kungsgatan i centrala Stockholm.

I går berättade vittnen i Expressen  att Erik Almqvist, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, uttryckte sig rasistiskt under bråket och använde uttryck som "babbe" och "blatte-älskare", och att han även kallade en kvinna som konfronterade SD-männen för "lilla horan."

Men när Expressen konfronterade Erik Almqvist med uppgifterna i förra veckan förnekade han allt.

– Det stämmer absolut inte.

Du ska ha sagt blatte-älskare?

– Nej.

"Babbe"?

– Det har jag absolut inte gjort.

En kvinna som vi pratat med säger att du kallade henne för "hora."

– Det är absolut inte sant.

När Expressen frågar Erik Almqvist igen på tisdagen fortsätter han att neka till allt.

– Jag tycker att det är ett väldigt tveksamt nyhetsvärde. Personligen känner jag att jag vet att det här inte stämmer. Då känner jag att man bygger en story utifrån ett önsketänkande, snarare än utifrån något som faktiskt har substans, sa Erik Almqvist till Expressen.se.

Även övriga inblandade förnekade på tisdagen bestämt vittnenas uppgifter.

"Kan intyga att det inte stämmer"

"Anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia" skrev Kent Ekeroth på Facebook.

Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, skrev också på Facebook:

"Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer."

Och Erik Almqvist skrev:

"Lägligt att hitta ett anonymt vittne så där 2,5 år i efterhand. Som plötsligt minns enstaka ord ur en lång nattlig argumentation."

I natt lade Erik Almqvist ut ett längre inlägg på sin Facebook-sida. Där skriver han att han inte minns något av orden som påstås och att det gör honom "rejält ångerfull." Han skriver att bråket uppstod efter en tid då han "flera gånger blev attackerad på stan."

"Jag har, i samråd med partiet, jobbat med den bittra och hämndlystna sidan av mig själv länge nu och helt ändrat levnadsmönster för att aldrig hamna i dylika situationer. Jag är hemskt ledsen för att ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare."

Krismöte på onsdagen

På onsdagsmorgonen kallade SD:s ledning till ett krismöte kring den film som Expressen publicerat. Klockan 11.15 höll sedan partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens.

– Jag har talat med Erik i dag. Jag har uppmanats och han har accepterat att lämna sina uppdrag i partiet, sa Åkesson.

Samtidigt får Erik Almqvist stöd av vännerna.

"Erik är en av de bästa vi har. Vad ingen verkar komma ihåg är att killen på gatan blir omhändertagen av polis något senare, när vi lämnat platsen. Skulle han bli det om han var lugn och snäll?" skriver Kent Ekeroth.

Christian Westling skriver:

"Stå på dig kompis. Det här tar vi oss igenom."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.