SD i Heby vill stoppa "halaltvång" i skolorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverigedemokraterna i Heby vill stoppa "halaltvång" i skolorna.

Men något sådant tvång finns inte, uppger kommunen för Sala Allehanda.

– Det här är värre än hästköttskandalen, säger Michael Öhman, SD i Hebys ordförande, till Sala Allehanda.

Det är i en motion till kommunfullmäktige som SD i Heby kommun skriver att skolelever tvingas äta halalkött i lunchen - något man säger sig vilja stoppa. Michael Öhman jämför med hästköttskandalen år 2013.

Motionen kommer enligt Öhman efter att partiet kontaktats av en förälder med ett dokument där det ska framgå att Heby kommun serverar halalslaktad kyckling.

Men problemet är att det är ett felaktigt påstående att det råder något slags tvång i skolorna, skriver Sala Allehanda.

Endast två elever i kommunen äter halal

Emma Burstedt, chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen på Heby kommun, skriver i ett mejl till Sala Allehanda att det är riktigt att det serveras halalkött i skolorna. Men endast till de två elever som har önskat det.

Hon skriver vidare att kycklingprodukterna som lyfts fram är sådana som personalen kan välja på, och att kommunen uppfyller svensk djurskyddslagstiftning. Den kyckling som serveras ska ha bedövats med elchocker, sedan vänts mot Mecka och därefter läses en bön innan slakt.

– På andra håll i världen sker halalslakt utan bedövning. Det är grymt mot djuren. Men i Sverige är halalslakt inte mer plågsamt än vanlig slakt, säger Shivar Magdal, veterinärinspektör på jordbruksverket till Sala Allehanda.

"Inte en trosbekännelse"  

Michael Öhman säger till Sala Allehanda att vetskapen om att det bara är två elever som bett om halalslaktat kött förändrar hans ställningstagande i motionen.

– Vi tycker ändå att halalslakt är mer plågsamt, eftersom imamen kan läsa en massa strunt under slakten, säger Michael Öhman.

Han menar att halalslakt bryter mot djurskyddslagstiftningen. Han säger också att skolan ska vara religionsfri och att halalkött strider mot detta.

En uppfattning som inte delas av Skolinspektionen. Sofia Wirlée, jurist på Skolinspektionen, säger till Sala Allehanda att skolan ska vara icke-konfessionell - utan trosbekännelser eller böner. Men halalkött är inte en trosbekännelse, menar Wirlée.

Men när Sala Allehanda kontaktar Michael Öhman säger han "att du blir muslim om du äter halalkött". Han hävdar också att halalkött är "magiskt", på en fråga från tidningen om att det inte är en trosbekännelse att äta halal.

– Ja. Det här är precis det vi har varnat för. De smyger in halal överallt, säger Öhman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.