Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD hyr in profil – ska sprida en negativ bild av Sverige

Video på engelska om knivattacken, skjutningar och sprängningar.
Foto: Skärmdump / Youtube
SD:s partiledare Jimmie Åkesson blev utfrågad av turkisk polis vid flygplatsen i Istanbul våren 2020, efter att han delat ut flygblad vid grekiska gränsen.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson vid den grekiska gränsen i mars 2020.
Foto: Expressen TV

Sverigedemokraternas tv-program ska få ut partiets bild av Sverige internationellt. 

Första programledaren är Eva Vlaardingerbroek, tidigare företrädare för Forum för demokrati i Nederländerna.

– Svenskar är inte nationalister när vi är i Sverige men när vi är på Lanzarote är vi stolta över Volvo och Spotify. Med det menar jag att vi har en tendens att inte bry oss att det skjuts i våra förorter, så länge inte någon från utlandet uppmärksammar det, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Dagens Opinion.

Programmet ”Let’s talk about it” ska visas i SD:s kanal Riks ”veckovis”, något som även Dagens Opinion berättat om.
I första programmet pratade Eva Vlaardingerbroek bland annat om skjutningar och sprängningar, attacken i Vetlanda och hånade svensk polis för att inte berätta om etnisk bakgrund.

Programmet ska nå en internationell publik – men främst svenskar, enligt Wallerstein som anser att det kan vara intressant med internationellt perspektiv på Sverigebilden.

– Det är ett bra sätt att få folk att prata om vad som händer här. Folk reagerar mer när folk utifrån pratar om det.

Eva Vlaardingerbroeks politiska bakgrund består i en tidigare karriär i det islamfientliga och klimatförnekande högerpopulistiska partiet Forum för demokrati, där hon nådde en topposition, men som hon numera har lämnat.

David Baas om ”Let’s talk about it”

Expressens reporter David Baas har belönats med Stora journalistpriset och bevakat samt analyserat SD:s uppgång, om det nya greppet:

– Satsningen går i linje med deras tidigare försök att sätta en negativ bild av dagens Sverige i omvärldens ögon. Vi såg det också när Jimmie Åkesson var vid den grekisk-turkiska gränsen och delade ut flygblad, säger han.

Då handlade det om att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande. 2015 väckte det också stor uppmärksamhet när partiet inledde en engelskspråkig kampanj i Stockholms tunnelbana. I kampanjen bad partiet ”om ursäkt” för tiggeriet och riktade sig till utländska turister.

David Baas menar att det nya programmet är ett erkännande från SD om journalistikens kraft.

– Även om det är en nederländsk politiker som håller ett politiskt tal, som vissa programledare på Fox News, så är estetiken hämtad från en vanlig nyhetssändning. Och tittarna får inte veta att SD ligger bakom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.