Richard Jomshof, SD, välkomnar Göran Perssons tiggeriutspel. Foto: Sven LindwallRichard Jomshof, SD, välkomnar Göran Perssons tiggeriutspel. Foto: Sven Lindwall
Richard Jomshof, SD, välkomnar Göran Perssons tiggeriutspel. Foto: Sven Lindwall
Göran Persson vill förbjuda tiggeri. Foto: Marcus GustafssonGöran Persson vill förbjuda tiggeri. Foto: Marcus Gustafsson
Göran Persson vill förbjuda tiggeri. Foto: Marcus Gustafsson

SD hyllar Perssons utspel om tiggeri

Publicerad

Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna, välkomnar Göran Persson utspel om tiggeri.

Ett förbud ligger i linje med SD-politiken, menar han.

– Det är bra när någon som Göran Persson ger sig in i debatten. Han är ett bättre politiker än den statsminister vi har nu, säger Jomshof.

Flera har varit kritiska mot Göran Persson utspel i en SvD-intervju på fredagen att tiggeri bör förbjudas.

En av dem som inte gillar det han hör är Philip Botström, ordförande för ungdomsförbundet SSU.

– Jag hoppas verkligen att en så klok person som Göran Persson inte menar det så som han säger i artikeln, säger han till SvD.

Vänder sig till oroliga

Boström tror att den tidigare S-ledaren med uttalandet vänder sig till dem som är oroliga över samhällsutvecklingen.

– Men de vi ser som sitter utanför Ica är människor som är fattiga och diskriminerade i sina hemländer. Bakom etiketterna är vi alla människor med samma värde och socialdemokratin måste arbeta mot ojämlikheten i Europa, det är så vi löser problemen långsiktigt, inte genom förbud, säger Botström i SvD.

"Hoppas att han vaknar"

SD:s partisekreterare Richard Jomshof hoppas däremot att Göran Persson menar det han sa – och att hans efterträdare Stefan Löfven lyssnar.

– Jag hoppas att han gör det. Men jag är tveksam. Jag tycker inte att Stefan Löfven är någon bra politiker. Men jag hoppas att han vaknar, säger Jomshof till Expressen.

SD står bakom förslaget att förbjuda tigger i lag.

– Jag tycker det är en bra tanke. Jag tycker det är bra att är fler som ser det, säger Jomshof.

Oro över dåliga siffror?

Persson är "trovärdigare och har mer pondus" än den sittande statsministern, anser han.

– Om han gör ett sådant här utspel, då betyder det att han tycker att situationen är allvarlig. Så tolkar jag det.

Men bakom Perssons uttalande ligger nog också en oro över dåliga opinionssiffror, tror Richard Jomshof.

– Det kanske också beror på det nuvarande S-regeringen, att det går ganska dåligt. Att han som gammal partiledare vill se en annan väg. För det är klart att det minskade stödet är ett problem för Socialdemokraterna. Men jag hoppas att han inte bara var taktisk, utan att han menade det han sa också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag