Den fejkade bilden som spreds via kontot. Foto: Skärmdump från TwitterkontotDen fejkade bilden som spreds via kontot. Foto: Skärmdump från Twitterkontot
Den fejkade bilden som spreds via kontot. Foto: Skärmdump från Twitterkontot
Henrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna tillsammans med tillfällige partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Sven LindwallHenrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna tillsammans med tillfällige partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Sven Lindwall
Henrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna tillsammans med tillfällige partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Sven Lindwall

SD hotar stämma satirkonto på Twitter

Publicerad

På tisdagen spreds en bild på vad som uppgavs vara Sverigedemokraternas strategi för att locka fler kvinnor till partiet.

"Inget sexsnack" och "Borsta tänderna" var bara några av tipsen på bilden - som nu visat sig vara fejkad.

Nu hotar partiet med att stämma kontoinnehavaren.

– Det kan leda till att folk får fel uppfattning, säger Henrik Vinge, pressekretare för Sverigedemokraterna.

Bilden lades upp på ett Twitter-konto på tisdagseftermiddagen och fick stor spridning i sociala medier. På bilden syntes en man föreläsa och i bakgrunden fanns ett bildspel med rubriken "Hur lockar vi fler kvinnor till SD Sigtuna".

"Vårda språket", "Borsta tänderna", "Tänk på er personliga hygien" och "Inget sexsnack" var strategin som fanns, enligt bilden. Medlemmarna uppmanades också tänka på att "kvinnor gillar djur, matlagning och smink".

Men bilden är inte äkta.

– Det är ingen av oss i vår förening som har ställt upp på det här. Det är en förfalskning, säger Sören Sundh, ordförande för Sverigedemokraterna i Sigtuna.

Rättslig process kan bli aktuell

Kontoinnehavaren uppger i sin beskrivning för kontot att han är kommunalråd för Sverigedemokraterna. I texten till bilden skriver han att han är på en "taktisk informationsträff på SD i Sigtuna" - men någon sådan har alltså inte ägt rum, menar Sören Sundh.

– Vi har ju en hel del representanter i vår förening som är just kvinnor. Så det är lite malplacerat.

Han är upprörd över kontot och bilden - och öppnar nu för att ta till rättsliga medel för att förhindra att liknande saker händer igen.

– Vi kan naturligtvis väcka åtal och vi kan naturligtvis anlita advokater, säger Sören Sundh och fortsätter:

– Dels är det vi som drabbas, men också den här personen på bilden som misskrediteras. Det är inte alls säkert att han har den här åsikten om kvinnor och sverigedemokrater.

Personen på bilden företräder Duke University och publicerades på en blogg för universitetet 2012, rapporterade Metros Viralgranskaren.

Expert: Kan vara lagbrott

Henrik Vinge, pressekreterare för Sverigedemokraterna på riksnivå, uppskattar inte heller satirkontot.

– I allmänhet är det ju inte bra att folk utger sig för att vara personer de inte är. Om det i det här fallet är en person som utger sig för att vara en politiker som inte är en politiker kan ju det leda till att folk får fel uppfattning, säger han.

Men något större problem tycker han inte att det är.

– Vi har fullt upp med riktig politik.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och grundare av Institutet för juridik och internet, säger till Expressen att det satirkontot gjort troligtvis inte är olagligt - men att det finns omständigheter runtomkring som kan förändra bedömningen.

– Det kan till exempel vara att man använder sig av någon annans bilder som man inte har rätt till, då kan det vara ett upphovsrättsbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag