Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD hotar stämma satirkonto på Twitter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den fejkade bilden som spreds via kontot.
Foto: Skärmdump från Twitterkontot
Henrik Vinge, pressekreterare hos Sverigedemokraterna tillsammans med tillfällige partiledaren Mattias Karlsson.
Foto: Sven Lindwall

På tisdagen spreds en bild på vad som uppgavs vara Sverigedemokraternas strategi för att locka fler kvinnor till partiet.

"Inget sexsnack" och "Borsta tänderna" var bara några av tipsen på bilden - som nu visat sig vara fejkad.

Nu hotar partiet med att stämma kontoinnehavaren.

– Det kan leda till att folk får fel uppfattning, säger Henrik Vinge, pressekretare för Sverigedemokraterna.

Bilden lades upp på ett Twitter-konto på tisdagseftermiddagen och fick stor spridning i sociala medier. På bilden syntes en man föreläsa och i bakgrunden fanns ett bildspel med rubriken "Hur lockar vi fler kvinnor till SD Sigtuna".

"Vårda språket", "Borsta tänderna", "Tänk på er personliga hygien" och "Inget sexsnack" var strategin som fanns, enligt bilden. Medlemmarna uppmanades också tänka på att "kvinnor gillar djur, matlagning och smink".

Men bilden är inte äkta.

– Det är ingen av oss i vår förening som har ställt upp på det här. Det är en förfalskning, säger Sören Sundh, ordförande för Sverigedemokraterna i Sigtuna.

Rättslig process kan bli aktuell

Kontoinnehavaren uppger i sin beskrivning för kontot att han är kommunalråd för Sverigedemokraterna. I texten till bilden skriver han att han är på en "taktisk informationsträff på SD i Sigtuna" - men någon sådan har alltså inte ägt rum, menar Sören Sundh.

– Vi har ju en hel del representanter i vår förening som är just kvinnor. Så det är lite malplacerat.

Han är upprörd över kontot och bilden - och öppnar nu för att ta till rättsliga medel för att förhindra att liknande saker händer igen.

– Vi kan naturligtvis väcka åtal och vi kan naturligtvis anlita advokater, säger Sören Sundh och fortsätter:

– Dels är det vi som drabbas, men också den här personen på bilden som misskrediteras. Det är inte alls säkert att han har den här åsikten om kvinnor och sverigedemokrater.

Personen på bilden företräder Duke University och publicerades på en blogg för universitetet 2012, rapporterade Metros Viralgranskaren.

Expert: Kan vara lagbrott

Henrik Vinge, pressekreterare för Sverigedemokraterna på riksnivå, uppskattar inte heller satirkontot.

– I allmänhet är det ju inte bra att folk utger sig för att vara personer de inte är. Om det i det här fallet är en person som utger sig för att vara en politiker som inte är en politiker kan ju det leda till att folk får fel uppfattning, säger han.

Men något större problem tycker han inte att det är.

– Vi har fullt upp med riktig politik.

Mårten Schultz, professor i civilrätt och grundare av Institutet för juridik och internet, säger till Expressen att det satirkontot gjort troligtvis inte är olagligt - men att det finns omständigheter runtomkring som kan förändra bedömningen.

– Det kan till exempel vara att man använder sig av någon annans bilder som man inte har rätt till, då kan det vara ett upphovsrättsbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.