Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD hotar med regeringskris – kravet om reduktionsplikten

Kommenterar SD:s hot om regeringskris: ”Skarpt”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Slopa reduktionsplikten helt – annars blir det regeringskris.

Det säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson till TV4 Nyheterna. 

– Vår tolkning är att nivån är noll procent, säger Oscar Sjöstedt.

Tidigare klimatminister Per Bolund (MP) jämför hotet med att se ”dum och dummare förhandla med varandra”, rapporterar Aftonbladet. 

– Regeringen har satt sig totalt i knät på ett rent klimatfientligt parti och nu får de betala priset för det.

Hur mycket biodrivmedel som ska blandas i bensin och diesel är en infekterad fråga inom Tidöpartierna. 

– I Tidöavtalet står det att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå – objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå. Vår tolkning är därför att den nivån är noll procent, säger Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna.

Reduktionsplikten höjdes den 1 januari 2022 från 6 till 7,8 procent för bensin och från 26 till 30,5 procent för diesel.  Att den inblandningen ska minska till EU:s miniminivå är Tidöpartierna sedan tidigare överens om, men de gör olika tolkningar av vad det innebär i praktiken.

Kräver lägre inblandning

SD vill alltså inte att man ska behöva blanda i biodrivmedel i bränsle överhuvudtaget. M och KD har flaggat för att de vill se andelen biobränsle på runt 6 procent medan L signalerat 12-16 procent.  

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, säger Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna. 

Till Expressen säger Sjöstedt:

– Det finns inget hot på det sättet, det finns ingen positionsförflyttning från Sverigedemokraternas sida.

Oscar Sjöstedt säger att det är naturligt att de fyra partierna har ”lite olika ingångar” i frågan och att förhandlingar väntar, men slår samtidigt fast att man kom överens redan i höstas.

– Det här är redan avtalat. Det gjorde vi på Tidö slott.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger att SD:s krav på noll procent inte är något alternativ. 

– Vi har skrivit under på att kunna sänka reduktionsplikten tillfälligt, och det är klart att det ska vi göra, men noll är inget alternativ för oss, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TV4 Nyheterna. 

REDUKTIONSPLIKTEN

Reduktionsplikten

Reduktionsplikten kräver att biodrivmedel som blandas in i bränslet som ett led i att sänka Sverige och andra länders utsläpp från transporter. 

I dag ligger den svenska reduktionsplikten på 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel. 

Med dagens regler kan medlemsländerna inte slopa reduktionsplikten – men de pågående förhandlingarna i EU kan komma att ändra det.

I dag är EU-direktivet ”minst sex procent växthusgasreduktion i de bränslen som används i vägtransportsektorn”. 

Klimat – en stridsfråga

Klimatfrågan en stridsfråga för SD och Tidö sen länge. Där SD SD har en mycket kritisk inställning till det man beskriver som en helt ogrundad klimatalarmism.

Det händer nu

Efter att Oscar Sjöstedt intervjuats av TV4 Nyheterna har han försökt tona ner utspelet och säger att det inte handlar om en positionsförflyttning. 

Flera politiker och intresseförbund kritiserar utspelet. 

Källa: regeringen.se, DN

MP: ”Avgörande för klimatmålen”

Sveriges tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) kallar det för ”genant” att svensk klimatpolitik ”ligger på den här nivån”, skriver Aftonbladet.  

– Det är som att se dum och dummare förhandla med varandra, säger han till tidningen.

Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Elin Söderberg anser att det vore fullständigt förödande om regeringen inte upprätthåller reduktionsplikten. 

”Reduktionsplikten är i princip avgörande för att klimatmålen till 2030 ska nås. IPCC är extremt tydliga med att utsläppen måste minska oerhört kraftfullt innan 2030,” skriver hon till Expressen.  

Även transportbranschen reagerar. 

”Vi har sedan länge efterfrågat en nystart och en framtida balanserad reduktionsplikt, som tillsammans med ambitiösa satsningar på elektrifiering, tar oss närmare att nå våra klimatmål. Men att hota med regeringskaos som Sverigedemokraterna nu gör är inte att ge branschen de långsiktiga förutsättningar som behövs,” skriver Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen till Expressen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.