SD hotar med att fälla regeringens budget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mattias Karlsson (SD), vikarierande partiledare.
Foto: Sven Lindwall

Mattias Karlsson, partiledare för Sverigedemokraterna i Jimmie Åkessons frånvaro, går i företrädarens fotspår.

Nu hotar han att fälla regeringens budget och tvinga fram ett nyval.

– Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts efter valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som hade gynnats av nyval, säger Karlsson i en intervju med DI.

För mindre än en vecka sedan tog Mattias Karlsson över rodret för landets tredje största parti efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelat att han tar en paus på obestämd tid.

Men Karlsson verkar redan ha hunnit bli varm i kläderna. I en intervju med Dagens industri hotar han med att fälla statsminister Stefan Löfvens budgetproposition och i förlängningen hans regering.

– Jag tror ändå att de människor som har röstat på oss vill att vi ska agera för att få en så bra politik som möjligt. Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts sedan valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som skulle gynnas av nyval, säger Mattias Karlsson till DI.

Tror alliansens budget blir bättre

Jimmie Åkesson klargjorde i valrörelsen att Sverigedemokraterna tänkte granska Socialdemokraternas och alliansens respektive budgetförslag och sedan stödja det förslag som rimmar bäst med det egna partiet.

Karlsson säger nu att han tror att alliansen kommer att presentera en bättre budget vad avser försvarspolitiken och näringslivets villkor.

Han riktar hård kritik mot flera av de budgetförslag som Stefan Löfvens regering redan har presenterat. Han vill stoppa satsningarna på traineejobb och nya extratjänster i välfärden eftersom de anses ineffektiva. Samtidigt vill han återuppta planerna på Förbifart Stockholm.

Den planerade stängningen av Bromma flygplats menar han är direkt skadlig.

– Vi kommer att använda oss av de villkor som står till buds för att se till så att det inte genomförs, säger han till DI.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.