Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD hotar fälla regeringens bostadsförslag

Alliansen har föreslagit att det ska bli möjligt att hyra ut sin bostadsrätt, utan att behöva fråga föreningen om lov först. Men förslaget ser ut att stoppas eftersom S, V och MP - och nu också SD är emot. Jimmie Åkesson säger att partiet inte kan ställa sig bakom förslaget som det ser ut i dag.
Foto: Emil Nordin

Efter sin största kris någonsin kastas Jimmie Åkesson nu in i den politiska verkligheten igen - och hotar redan med att fälla regeringen.

Han tänker stoppa förslaget om att man inte ska behöva fråga föreningen om lov för att hyra ut sin bostadsrätt.

- Så som förslaget ser ut i dag kan vi inte ställa oss bakom det, säger Jimmie Åkesson.

Efter några av partiets tuffaste veckor ställs snart Jimmie Åkesson inför flera frågor som ska upp på riksdagens bord innan jul - där SD är vågmästare.

De rödgröna - och SD emot

En av dem är frågan om uthyrning av bostadsrätter, som riksdagen röstar om 18 december.

Regeringen har föreslagit att man ska få hyra ut sin bostadsrätt utan att fråga bostadsrättsföreningen om lov - vilket ska innebära att 20 000 lägenheter kommer ut på andrahandsmarknaden.

Men S, V och MP är emot.

Och SD kommer också rösta nej.

- Så som förslaget ser ut i dag kan vi inte ställa oss bakom det, säger Jimmie Åkesson.

Därmed faller regeringens förslag.

Nytt försök efter valet

I en intervju med Handelskammartidningen säger Reinfeldt att han helt enkelt får försöka igen efter valet:

- Är inte det möjligt att få riksdagens stöd får vi avvakta och se om vi får en annan majoritet efter nästa val och försöka igen, säger han till Handelskammartidningen.

Moderaternas bostadspolitiske talesman Oskar Öholm tycker det är märkligt att man röstar ned ett förslag som frigör tusentals lägenheter för uthyrning.

"Jag är förvånad"

- Jag är förvånad att framför allt Socialdemokraterna, som sagt att vi måste utnyttja de bostäder som finns, röstar nej när det nu finns ett konkret förslag, säger han.

Hans motsvarighet i Socialdemokraterna, Veronica Palm, menar att regeringen har gjort en slarvig beredning.

- Ingen vet vilken effekt det får. Regeringen har sagt både 10-, 20- och 40 000 lägenheter. Och de har inte pratat med bostadsrättsföreningarnas organisationer, de som berörs. Vi har sagt: skjut på det ett halvår och låt oss komma överens, men då säger de nej.

Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt och bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Förslaget som SD vill fälla

Regeringen har föreslagit att man ska kunna hyra ut sin bostadsrätt utan att fråga bostadsrättsföreningen om lov. Enligt regeringen skulle detta innebära att tiotusentals lägenheter kommer ut på hyresmarknaden. Enligt S finns det inga belägg för de siffrorna.

S, V, MP och SD är emot förslaget, vilket gör att regeringen kommer att röstas ned när riksdagen ska votera i frågan den 18 december.

Samtidigt röstar riksdagen om att man ska kunna ta ut hyra så att det täcker både avgift och lånekostnader. Vad man får ta ut ska baseras på bostadens marknadsvärde. Detta är S emot, som menar att ägare med låga lånekostnader då kan ta ut mer än vad de betalar. Detta förslag stöds dock av SD, vilket gör att regeringen får igenom det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.