Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD hotar att bryta med ungdomsförbund

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jessica Ohlson föreslås bli SDU:s nästa ordförande. Men moderpartiet SD saknar förtroende för henne och hotar att bryta med SDU.
Foto: SDU
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Jessica Ohlson föreslås bli SDU:s nästa ordförande. Men moderpartiet saknar förtroende för henne och hotar att i så fall bryta med SDU, rapporterar Aftonbladet.

På lördagen föreslog SDU Jessica Ohlsson till ny förbundsordförande, hon är nuvarande förbundssekreterare.

– Det är för mig en stor ära att bli föreslagen att leda SDU, säger hon i ett pressmeddelande.

Men till partiets tidning SD-kuriren har Jimmie Åkesson sagt att om Ohlson väljs till ny ordförande, skickar det en signal om SDU "inte vill vara en del av Sverigedemokraterna".

Enligt SD finns det både politiska och personliga skäl till misstroendeförklaringen av Ohlsson.

Tidigare i år stängdes Jessica Ohlson av från sitt jobb på SD:s kansli på grund av samarbetsproblem.

– Det är olyckligt att SDU föreslagit Jessica Ohlsson. Hon representerar den gamla SDU-ledningen som varit i konflikt med SD i flera år, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Expressen.

Enligt Henrik Vinge skulle Ohlsson som SDU-ordförande fördjupa förtroendekrisen mellan SD och SDU.

SDU behöver ett starkt ledarskap just nu eftersom de dragits med svåra problem, enligt Vinge.

– Vi backar bland ungdomar vilket bekymrar oss. Skolvalet 2014 är det enda valet som vi har backat i. samarbetet med partiet har inte fungerat, säger Henrik Vinge till Expressen.

Jessica Ohlson menar att konflikten inte är ett problem för henne.

– Det har funnits en personlig konflikt mellan enskilda personer. Nu sker ett generationsskifte inom SDU och därmed existerar inte personkonflikterna längre. När det gäller tvisten om min uppsägning så skulle jag gärna lösa det här utan rättstvist, men bollen ligger hos dem, säger hon till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.