Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-höjdare har haft kontakt med nazist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Patrik Ehn har gjort kometkarriär inom SD. Nu visar det sig att han haft kontakt med den svensktyske natinalsocialisten Per Lennart Aae.

Göteborgspolitikern Patrik Ehn har gjort kometkarriär inom Sverigedemokraterna. 

Hans förflutna i ett nazistiskt parti på 80-talet har partiledningen viftat bort. 

Expressen kan nu avslöja att Ehn under större delen av 00-talet och fram till i dag haft kontakt med det högerextrema partiet NPD i Tyskland. 

Partiledningen vägrar kommentera.

Det blev stor uppmärksamhet kring Patrik Ehn 2009 när han ställde upp i kyrkovalet för SD och det avslöjades att han mellan 1985 och 1988 varit medlem i Nordiska rikspartiet.

 Efter det har Ehn tagit ytterligare kliv inom SD-hierarkin. Han ingår numera i partiets skolpolitiska utskott och efter valet efterträdde han förre partiledaren Mikael Jansson som gruppledare i Göteborgs kommun.

 Efter avslöjandet 2009 har Ehn förnekat allt samröre med högerextrema organisationer.

 Expressen har nu tagit del av uppgifter från Tyskland som visar att Ehn varit i kontakt med det tyska nationaldemokratiska partiet NPD från 2003 fram till i dag.

 NPD, som har starka kopplingar till skinheadrörelsen, har vid flera tillfällen varit på väg att förbjudas eftersom nazistiska partier inte är tillåtna i Tyskland.

 Patrik Ehns kontaktperson i partiet är svensktysken Per Lennart Aae. Aae är en veteran inom den nationalistiska rörelsen i Tyskland.

"Jag vet vem det är"

 2005 dömdes Aae till böter efter att ha skickat mejl till flera tyska tidningar, utrikesdepartementet och dåvarande förbundskansler Gerhard Schröder där han skrev om förintelsen i termer av "gaskammardogmer" och att den som "helhetsscenario inte var trovärdig".

 När Expressen får tag på Aae på telefon från Görlitz utanför Dresden bekräftar han att han genom åren varit i kontakt med Patrik Ehn.

 - När du säger namnet så vet jag vem det är, säger Aae och fortsätter:

 - Den personen var i den nationella rörelsen i Sverige. Vi hade fått kontakt och jag var i Landskrona privat och då kom han med tre andra, tror jag det var.

 Vid flera tillfällen från 2003 fram till 2007 höll de kontakt.

Kretsade kontakten mellan er kring ditt engagemang i NPD?

 - Ja, naturligtvis, säger Aae.

 När Expressen konfronterar Patrik Ehn med uppgifterna från Tyskland säger han:

 - Lennart var en kontakt som jag knöt 2003. Det var inte med partiet NPD.

Du ska till och med ha gratulerat Lennart Aae för NPD:s valframgångar?

 - Ja, som personlig vän får man glädjas med sina vänners framgångar.

 Expressen har tagit del av material som visar att Ehn också har varit i kontakt med flera företrädare för NPD i bland annat Niederbayern och Südwestpfalz.

 Kontakterna med Aae har också fortsatt efter 2003. Expressen kan publicera ett mejldokument från Tyskland där Patrik Ehn skriver till Lennart Aae i september 2007. I mejlet ondgör sig Ehn över att Sverigedemokraterna tar avstånd från utomparlamentariska "fria grupper" för att inte förknippas med gatuvåld. Detta ser Ehn som ett "stort problem".

 När Expressen nu pratar med Ehn är det ett helt annat budskap.

 - Jag tycker att de inte drar en tillräckligt kraftig rågång mot skinnhuvudkulturen eller den typen av gatans parlament, säger Ehn.

"Stämmer att jag får nyhetsbrev"

 Men kontakterna med NPD slutade inte 2007. För mindre än en månad sedan skickade också Markus Walter, distriktsordförande för NPD Westpfalz, en informationsrapport till Ehn.

 - Det stämmer att jag får nyhetsbrev, ett annat sätt att hålla sig á jour med europeisk politik är hemsidor. Det är klart man gör om man är politiskt intresserad.

 Patrik Ehn säger att SD:s partiledning inte känner till hans NPD-kontakter.

Varför har du inte berättat?

 - Jag har aldrig varit med om att man har nåt sånt krav att man ska redogöra för sin personliga vänskapskrets, säger Ehn.

 Från partiledningen är det locket på om Ehns NPD-kontakter. Pressekreteraren William Hahne:

 - Det här är inget vi känner till och vi kan därför inte kommentera det.

FAKTA

EHN......SD-gruppledare


* Patrik Ehn är gruppledare för SD i Göteborgs kommun, en post som tidigare partiledaren Mikael Jansson hade. Ehn sitter också i partiets skolpolitiska utskott.

*Ehn var medlem i Nordiska rikspartiet 1985–1988. 1989 anslöt
han sig till SD för första gången och var också medlem i Sveriges framtid. I slutet av 90-talet gick han med i Centerpartiet. 2004 gick han med i SD igen.

* SD-ledaren Jimmie Åkesson har sagt följande om Ehns nazibakgrund: ”Det intressanta för oss är inte vad en person gjorde i går utan hur trovärdig personen är som sverigedemokrat. Samtidigt kan man se det som ett sundhetstecken att de kommer tillrätta och
engagerar sig i ett demokratiskt parti.”

NPD.........bildades 1964


* NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, bildades
1964 och hade sin storhetstid under slutet av 60-talet men gjorde parlamentarisk comeback på 90-talet. I dag har NPD mandat i delstatsparlamenten i Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern.

* Partiet beskrivs som högerextremistiskt och partiet var nära att
förbjudas 2003 eftersom nazistiska partier är förbjudna i Tyskland. Diskussioner om förbud har blossat upp även senare.

* Per Lennart Aae föddes 1940 i Stockholm men utvandrade
sedan till Tyskland. I Sverige var han medlem i det nazistiska Nordiska rikspartiet och i Tyskland blev han närmast en ideologisk ledare för NPD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.