FØRNEKAR FØRBINDELSEN. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förnekar genom sin pressekreterare att SD ger pengar till sajten Politiskt Inkorrekt - men Expressens granskning visar att det finns kopplingar.
FØRNEKAR FØRBINDELSEN. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förnekar genom sin pressekreterare att SD ger pengar till sajten Politiskt Inkorrekt - men Expressens granskning visar att det finns kopplingar.

SD har direktkanal till sajten bakom ryktena

Publicerad
Uppdaterad
Främlingsfientliga sajten Politiskt Inkorrekt har länge setts som ett inofficiellt organ för Sverigedemokraterna.
Utåt sett har de inga kopplingar.
Men Expressen kan nu avslöja att samarbetet fördjupades efter partiets riksdagsinträde.
I samband med valframgången fanns planer inom SD om att en del av partistödet skulle gå till Politiskt Inkorrekt, kunde Expressen berätta efter valet.
SD tillbakavisar att några sådana utbetalningar gjorts:
- Inte en spänn, säger Jimmie Åkessons presssekreterare Linus Bylund.
Om att partiet sammankopplas med sajten säger Linus Bylund:
- Det är inte så konstigt eftersom de skriver ominvandring i första hand och avslöjar saker som ni inte vill eller vågar avslöja, om förövares identitet och så där.
Även Politiskt Inkorrekt tillbakavisar att man samarbetar med SD.
När Expressen mejlar sina frågor till Politiskt inkorrekt får vi svar från redaktionsmedlemmen Andreas:
"Vår koppling till Sverigedemokraterna är, och har aldrig varit, mer än på frivillig och spontan basis. Några 'officiella' band har aldrig någonsin funnits".
"I dagens läge har vi dock valt att distansera oss från SD då det framför allt var inför valet som vi ville stötta dem."

Fördjupat samarbete

Men samarbetet mellan partiet och den främlingsfientliga sajten fördjupades när SD kom in i riksdagen.
Personer anställda vid SD:s riksdagskansli begärde i månadsskiftetoktober-november 2010 att få en direktkanal till Politiskt Inkorrekts redaktion - vilket de fick.

Speciell mejladress

Politiskt Inkorrekt skapade då en speciell mejladress som bara en grupp utvalda personer på SD:s riksdagskansli hade tillgång till. Dessa personer på kansliet jobbar i direkt anslutning till SD:s högsta partitopp.
Uppgifterna bekräftas av Eric Myrin, pressekreterare vid SD:s riksdagskansli.
- Vi vill ha möjligheten att få fram just de grejer som vi tycker att det är värt att uppmärksamma, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag