Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD har bestämt vilken budget de röstar på

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraternas partiledning bestämde redan i slutet av förra veckan hur partiet ska rösta i riksdagen, uppger Dagens Nyheter. 

SD-toppen Björn Söder kommenterade vid 14.30-tiden för Expressen.se: 

- Det kommer vara en ganska enig riksdagsgrupp.

Utanför avspärrningarna vid partiets gruppmöteslokal i riksdagen samlas nu journalister.

Sverigedemokraternas avgående partisekreterare Björn Söder säger till Expressen.se:

- Gruppledningen bestämde sig säkert i slutet av förra veckan, men till syvende och sist är det riksdagsgruppen som beslutar. Sedan har man sonderat terrängen så jag vet vart det lutar. Det har jag vetat sedan helgen, för då blev de sista samtalen med riksdagsledamöterna klara.

- Det kommer vara en ganska enig riksdagsgrupp.

Enligt Björn Söder är den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson informerad om "vart det lutar" och han har inte "haft synpunkter på det".

- Jag har haft sms-kontakt med honom. Vi har smsat i dag, men det har inte rört det här utan privata saker, säger Söder.

I slutet av förra veckan diskuterade Jimmie Åkesson och vikarien Mattias Karlsson partiets inställning inför budgetomröstningen i riksdagen i morgon, uppger Dagens Nyheter.

Riksdagsledamoten och pressekreteraren Martin Kinnunen bekräftar för tidningen:

- Det var flera som pratade med Jimmie Åkesson i förra veckan, om just de här sakerna.

- Som jag förstått det har man från ledningens sida landat i en uppfattning, och det skedde väl i slutet av förra veckan att man kom fram till vilken uppfattning man egentligen har.

Formellt fattas beslutet av Sverigedemokraternas riksdagsgrupp klockan 16 i dag. Därefter - klockan 16.30 - hålls en presskonferens med Mattias Karlsson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt.

Redan vid 14-tiden samlades journalister utanför avspärrningarna utanför gruppmöteslokalen.

Källa: Sex personer avgör

Enligt en källa i partiet har Jimmie Åkesson i samtal med Karlsson framfört att han inte vill förlora vågmästarrollen - vilket skulle kunna bli fallet om Stefan Löfven lyckas få med sig ett eller flera allianspartier framöver.

Uppgifter om att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson talat med varandra i telefon, som en SD-källa uppgav för Expressen.se under tisdagsmorgonen, dementerades senare av Martin Kinnunen.

- Det var flera i partiet som pratade med Jimmie Åkesson förra veckan, men denna vecka har vi inte någon kontakt. Mattias Karlsson har varken talat med Jimmie Åkesson i dag eller i går.

En majoritet av SD-distrikten har gjort klart att de vill fälla Stefan Löfven och regeringen. Enligt uppgifter till Expressen tycker partistyrelseledamöterna Björn Söder, andre vice talman, också att SD ska rösta för alliansens budget.

Den ekonomiskpolitiska talespersonen Oscar Sjöstedt vill också fälla regeringen.

Björn Söder har internt argumenterat för att en ren S-regering är att föredra framför dagens där även Miljöpartiet ingår.

Enligt vad Expressen erfar avgörs frågan av sex personer:

Den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson, vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt och partistyrelseledamöterna Richard Jomshof, Paula Bieler och Björn Söder.

"Vi vinner stor respekt"

Expressen.se kunde i går eftermiddag avslöja att ungdomsförbundet - med nyvalde ordföranden Gustav Kasselstrand - hör till dem som starkast förordar att SD fäller regeringen.

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand bekräftade senare att han förordar att SD röstar för alliansens budget.

– Vi vinner ett stort förtroende, en stor respekt, genom att vi visar att man inte bara kan hunsa runt med oss, sa han i går till Ekot.

Sverigedemokraternas presskonferens i dag hålls i partiets gruppmöteslokal L417 i ledamotshuset i riksdagen.

Expressen.se direktsänder presskonferensen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.