SD har beställt 22 miljoner valsedlar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sammanlagt har partierna beställt 145 miljoner valsedlar, trots att bara 3,2 miljoner svenskar gick och röstade i förra EU-valet.
Foto: Sven Lindwall

Inför valet till EU-parlamentet den 25 maj har Sverigedemokraterna beställt 21,7 miljoner valsedlar – nästan fem gånger fler än Moderaterna – och fler än något annat parti.

Sammanlagt har partierna beställt över 125 miljoner valsedlar, trots att bara 3,2 miljoner svenskar röstade i förra EU-valet, skriver Dagens Nyheter.

– Jag tror att det blir väldigt mycket till återvinningen, säger Carl-Otto Björkling, administratör vid Valmyndigheten, som står för trycknotan på runt 6 miljoner kronor.

SD motiverar de många valsedlarna med att partiet planerar en brevkampanj till alla hushåll i landet med två valsedlar i varje kuvert. Bara det blir mer än 9 miljoner valsedlar. De resterande 12 miljoner valsedlarna har man beställt "för att vara på den säkra sidan", säger pressekreterare Martin Kinnunen till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.